Irak’ın eski Başbakanı Adil Abdulmehdi, seçimlerin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen hala hükümetin kurulamadığı Irak’ta siyasi krizin aşılması için öneride bulundu.
Irak’ın Şafak News haber ajansının bildirdiğine göre eski Başbakan Adil Abdulmehdi, “Siyasi Krizden Çıkmak İçin Yaklaşımlar” başlıklı makalesinde ülkeyi yönetilemez hale getiren siyasi tıkanıklığın açılması için önerilerde bulundu.
11 Ekim 2021 tarihinde yapılan Irak genel seçimlerinde 73 sandalye kazanarak birinci olan Sadr grubu başbakanı kendisinin belirlediği bir “çoğunluk hükümeti” kurmakta ısrar ederken Koordinasyon Çerçevesi adlı siyasi platformu oluşturan gruplar “uzlaşma hükümeti” kurulmasını istiyor.
Irak’ın eski başbakanı Adil Abdulmehdi, yazdığı makalesinde ülkedeki siyasi çıkmazın aşılabilmesi için Sadr grubu liderliğinde kurulan üçlü koalisyon ile Koordinasyon Çerçevesi adlı siyasi platformun taleplerini uzlaştıracak yaklaşımların ortaya konması gerektiğini vurguladı.
Sadr grubu lideri Mukteda Sadr, Sünni grupların oluşturduğu ‘Egemenlik İttifakı’ ve Irak Kürdistan Demokrat Partisi ile birlikte “Ulusal Kurtuluş İttifakı” adlı bir koalisyon kurmuş ve geçtiğimiz hafta Koordinasyon Çerçevesi ile asla anlaşma yapmayacağını söylemişti.
Adil Abdulmehdi ülkedeki siyasi krizin aşılması için iki taraf arasındaki uzlaşma zeminlerini güçlendirecek adımlar atılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“Çoğunluk grubunun tüm milletvekillerini parlamento oturumları dışında bir toplantıya davet etmek gerekir, hem taraftarların hem muhaliflerin hem de bağımsızların bulunacağı 150 veya 160 milletvekilinin katılacağı bu toplantıda başbakanlığa aday olanların isimleri söz konusu edilir. Eğer bunlar iki kişiden fazla olursa ilk turda iki aday belirlemek için seçim yapılır. Ondan sonra da çoğunluk grubunun adayı seçilir. Bu şekilde hem Koordinasyon Çerçevesi’nin hem de Sadr grubunun isteği yerine gelmiş olur.”
Daha önceki seçimlerde parlamentoda çoğunluğu oluşturan Sadr Grubu ile Fetih İttifakı’nın uzlaşmasıyla başbakan seçilen Adil Abdulmehdi, Sadr grubunun desteklediği şiddet olayları sonrasında istifa etmek zorunda kalmış ve Mustafa Kazımi ülkeyi erken seçimlere götürmek üzere başbakan seçilmişti.