İran’dan ABD’ye cevap: Suriye’deki her saldırıya karşılık verilecek

img
İran’dan ABD’ye cevap: Suriye’deki her saldırıya karşılık verilecek YDH

İran Milli Güvenlik Kurulu, Suriye’nin doğusundaki Amerikan üslerine yapılan operasyonlar ve Washington’dan yöneltilen suçlamalarla ilgili açıklama yaptı.




YDH- Fars haber ajansının bildirdiğine göre İran Milli Güvenlik Kurulu Sözcüsü Keyvan Hosrovi, Washington’ın Amerika’nın Suriye’deki yasadışı askeri üslerine yapılan saldırılarla ilgili olarak İran’a yönelik suçlamalarına yazılı cevap verdi.

İran Milli Güvenlik Kurulu’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Amerika’nın Suriye topraklarının bir kısmındaki yasadışı işgalinden kaynaklı olarak bu ülkedeki askeri güçlerinin karşılaştığı sonuçlardan konuyu saptırmak için İran’a yönelttiği suçlamaların gerçekliği yoktur.

Washington, işgal edilmiş bir ülkenin Amerikan güçlerine karşı verdiği doğal ve yasal tepkiyi yalan söyleyerek ve kriz çıkararak başka ülkelere isnat edemez.

İran, Suriye’de bağımlı terörizmle mücadele etmek ve kalıcı istikrarı sağlamak için birçok bedeller ödemiştir ve bu ülkedeki istikrarı tehlikeye sokacak her türlü eyleme karşıdır ve buna karşı mücadele etmektedir. 

Washington, son iki gün içerisinde Amerikan helikopterlerinin Suriye’de istikrarsızlığı arttırmak için IŞİD’li teröristleri Suriye’nin bir bölgesinden bir başka bölgesine nakletmesi konusunda hesap vermelidir.  

Terörizme ve IŞİD unsurlarına karşı mücadele için Suriye devletinin talebiyle kurulmuş olan üslere yönelik her türlü saldırıya, tereddütsüz şekilde cevap verilecektir.

Suriye’de son bir haftada neler oldu

Amerikan hükümeti hafta başında Suriye’nin Irak ve Ürdün sınırındaki Tenef bölgesindeki yasadışı üssünün üzerinde Rusya’ya ait savaş uçaklarının uçtuğunu açıkladı.

Birkaç gün sonra Amerika’nın Haseke ilindeki bir hava üssü Suriye’deki direniş gruplarının saldırısına uğradı. Saldırıda bir Amerikan askerinin öldüğü çok sayıda Amerikan askerinin de yaralandığı açıklandı. 

Amerika, bu saldırıya Deyr Zor’daki Suriye ordusu müttefiklerine ait bir üsse hava saldırısıyla cevap verdi, saldırıda üç Suriye askeri hayatını kaybetti.

Dün gece Amerika’nın el-Ömer petrol sahası ve Koniko gaz sahasındaki askeri üsleri ile Haseke ili sınırları içindeki bir üssü insansız uçaklar ve füzelerle vuruldu. Çok sayıda Amerikan askerinin yaralandığı belirtildi; ancak sayı verilmedi.

Amerikan Başkanı Joe Biden dün gece İran’la çatışma peşinde olmadıklarını; ancak Suriye’deki askerlerini korumak için güç kullanmaya hazır olduklarını söyledi.