Katar Başbakanına Yahudi milyarderlerden Hamas sorgusu

img
Katar Başbakanına Yahudi milyarderlerden Hamas sorgusu YDH

Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman’ın Yahudi işadamları tarafından Hamas’la ilgili olarak sorgulandığı bildirildi.




YDH- Lübnan’dan yayın yapan Cradle’ın haberine göre Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman, Yahudi iş adamlarının Hamas’la ilgili sorularını cevaplamak için geçtiğimiz hafta Amerika’ya gitti.

İsrailli gazeteci Barak Ravid’in Amerika’dan yayın yapan Axios adlı internet sitesinin 4 Aralık tarihli haberine göre de Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al-i Sani, Katar’ın Hamas'la ilişkileri hakkındaki soruları cevaplamak üzere geçtiğimiz hafta bir grup Yahudi iş adamıyla görüştü.

Konuyla ilgili doğrudan bilgisi olan üç kaynağa göre eski ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı Jared Kushner ve kızı Ivanka Trump, geçtiğimiz çarşamba günü New York'ta özel bir toplantı düzenledi.

Toplantıya katılan kaynaklardan biri, Katar başbakanının, ülkesinin Gazze'deki İsrailli esirleri serbest bırakma çabalarından bahsettiğini ve Katar'ın Hamas'la ilişkisine dair soruları cevapladığını aktardı.

7 Ekim'den bu yana, Katar'ın Hamas'ı mali açıdan desteklemedeki rolü, Yahudi örgütleri ve ABD Kongresi üyeleri tarafından ek inceleme altına alındı.

Katar, son beş yılda Gazze'de yoksul insanlara yönelik yardımlara milyarlarca dolar aktardı.

Katar aynı zamanda İsrail ile Hamas arasında geçen hafta 7 günlük ateşkese yol açan esir değişimine aracılık etmede de önemli bir rol oynadı.

29 Kasım'da Jerusalem Post, Katar'ın “cinayetten paçayı sıyırdığını” iddia eden bir yazı yayımladı ve şu soruyu sordu: "Katar diplomatik, ekonomik ve ticari ilişkilerini sürdürürken bunca yıldır teröristleri finanse etmesine ve terörü desteklemesine tam olarak nasıl izin verildi?" 

Bu nedenle Katar, ABD hükümeti ve özellikle ABD Kongresi nezdindeki tavrının zarar görmemesini sağlamak için Washington'daki lobi faaliyetlerini arttırdı. 

Şeyh Muhammed de bu çerçevede katıldığı toplantıda, ülkesinin Hamas'a verdiği desteğin ABD ve İsrail hükümetlerinin talimatıyla geldiğini vurguladı.

Toplantıya katılanlardan biri, toplantıda Katar'ın Hamas'la yakın ilişkilerinin ve gruba Doha'da ev sahipliği yapmasının George W. Bush yönetiminin desteğiyle 2006 yılında başladığını anlattı.

Kendisi, Obama ve Trump yönetimlerinin Katar'ı, Gazze'deki durumu idare etmeye çalışmak için Hamas'la açık bir kanalı sürdürmeye teşvik ettiğini de sözlerine ekledi.

Toplantıya katılan bir kaynağa göre Katar başbakanı gruba, Katar'ın Gazze'ye sağladığı mali desteğin İsrail hükümetiyle koordine edildiğini ve onaylandığını söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin ulusal hareketini bölünmüş tutmak ve bir Filistin devletinin kurulmasını engellemek için Hamas'ı desteklemek istediğini kabul etti.

Toplantıya katılanlardan biri, "Birçoğumuz okuduklarımıza dayanarak Katar hakkında olumsuz bir algıyla geldik. Tarihsel olarak şu anda Gazze'de oynadıkları role ilişkin daha incelikli bir anlayışla geldik" dedi. 

Toplantıya katılan bir başka katılımcı, "Zaman zaman yoğun bir sohbet oldu ve toplantı sonunda bazılarımız arasında bazı şüpheler oluştu" dedi.

Toplantıya katılan milyarderler arasında Pershing Square Capital Management Hedge fonunun kurucusu Bill Ackman, Apollo Global Management'ın kurucusu Mark Rowan ve NFL'nin New England Patriots'ın sahibi Robert Kraft vardı. Podcaster Lex Friedman da katıldı.

Katar'ın ABD ve İsrail adına geçmişteki çabaları arasında, Şam'daki hükümeti devirmeye yönelik daha geniş bir çabanın parçası olarak 2011'de Suriye'ye saldıran el-Kaide bağlantılı Nusra Cephesi de dahil olmak üzere Selefi silahlı gruplara verdiği destek de yer alıyor.

Katar hükümetinin uydu haber kanalı El Cezire de Suriye haberlerini ABD istihbarat teşkilatlarıyla yakın bir şekilde koordine etti.

     



Makaleler

Güncel