İsrail ordusunun tahminlerine göre, Hamas'ın Gazze'deki tünel ağı Londra Metrosu'ndan daha büyük.
YDH- "Hamas tünellerini yok etmek İsrail ordusunun misyonunun en zor kısmı ve en önemlilerinden biri. Sabırlı olmalıyız, bu, zaman alacak bir süreç." Bunlar, Tel Aviv Richman Üniversitesi'nde profesör ve yeraltı savaşı üzerine bir kitabın yazarı olan Dr. Daphne Richemond-Barak'ın sözlerinden bazıları.
İngiliz ‘Financial Times’ gazetesi, Hamas'ın Gazze'deki yeraltı tünelleri ağına ilişkin bir haber yayımladı. Gazete, İsrail ordusundaki kaynaklarına dayanarak, Hamas'ın tünellerinin Londra’nın yeraltı metro ağından daha büyük olduğunun düşünüldüğünü iddia etti.
Financial Times bu tünellerin Hamas'ın üst düzey liderlerine ve üyelerine sığınma olanağı sağladığını ve bunların çoğunun neredeyse sekiz hafta süren amansız saldırılardan sağ kurtulduğuna inanıldığını bildirdi.
Londra Metrosu'nun 270 ana istasyon ve 260 trafo merkezi vardır ve bu ağın %55'i karadadır. Bu ağ, 408 km demiryolu ile dünyanın en uzun üçüncü şehirlerarası ulaşım hattıdır.
Eski bir İsrailli güvenlik yetkilisi, Hamas'ın Gazze'de oluşturduğu yapılar için "tünel" terimini kullanmanın haksızlık olacağını iddia ederek, bunun yerine "yeraltı şehirleri" terimini kullandı.
Financial Times, Hamas'ın Ekim ayında serbest bıraktığı 85 yaşındaki İsrailli esir Yochaved Lifshitz'in dilinden de şunları yazdı: “Hamas'ın tünel ağı birkaç kilometre uzunluğunda karmaşık bir örümcek ağı gibi ve 25 kişiyi alabilecek büyük salonları bulunuyor.”
Uzmanlara göre, geçtiğimiz 16 yıl boyunca, İzzettin el-Kassam Tugayları stratejik ve savunma amaçlı taktik saldırı uygulamalarına sahip bir dizi tünel oluşturdu. Bu tünellerin amacı, direniş güçlerinin İsrail ordusunun gözünden uzakta, İsrail askeri saflarına ağır saldırılar düzenlenmesini sağlamak.
İsrail ordusu Hamas tünellerinin imhasına öncelik vermiş, ancak bu hedefe nasıl ulaşılacağını tam olarak belirtmemişti. Gazze'deki son savaş sırasında Hamas tünellerinin altlarında yer aldığı gerekçesiyle el-Şifa ve el-Mamadani Hastaneleri gibi birçok sivil yapıyı bombalamış, ancak bu iddiasını destekleyecek herhangi bir kanıt da sunamamıştı.
Hamas'ın tünel ağının 500 kilometreden fazla olduğunu iddia eden İsrail ordusu, "Tüneller büyük bir zorluk oluşturuyor. Patlayıcı tuzaklar ve engeller tünellerden geçen güçlerimiz için tehlikeyi daha da artırıyor." diyor.
Bu rapora göre, İsrailli yetkililer, Hamas'ın önceki saldırılardan ders aldığını söylüyor. İsrail ordusunun yedek kuvvetlerinde görevli ve aynı zamanda yer altı savaşları konusunda da uzman İsrailli bir sivil ve askeri mühendis olan Jude Kefir de şunları söylüyor: "Hamas'ın muhtemelen İsrail ordusunun 2021 hava saldırılarından öğrendiği ders; daha derine inmek ve tünel sistemini çok güçlü betonla kaplamak."
İsrail’in, 2016'dan bu yana tünel karşıtı teknikleri güçlendirmek ve geliştirmek için ABD'den toplamda 320 milyon dolarlık askeri yardım aldığı biliniyor. Ancak henüz bu tünellerle başa çıkmak için kesin bir çözüm bulamadığı görülüyor.