Eylat limanı Ensarullah yüzünden kapanmak üzere

img
Eylat limanı Ensarullah yüzünden kapanmak üzere YDH

Yemen’in operasyonlarının İsrail ticaretine etkileri sebebiyle Eylat limanının kapanma ve çalışanlarının işten çıkarılma tehdidiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.




YDH- İsrail medyası Yemen’deki askeri operasyonların İsrail’in ekonomisine olumsuz etkilerinin olduğunu belirterek, Eylat limanının kapanma ve çalışanlarının da işten çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu.

İsrail ekonomi gazetesi Globus, Eylat limanının işsizlik nedeniyle işçileri işten çıkarmayı ve liman kapılarını kapatmayı planladığını ve hükümet kurumlarının bu konuda bilgilendirildiğini yazdı.

Gazete, liman müdürü Gideon Gulbar’ın şu sözlerini aktardı: 

“Yemen tehdidi doğudan, Japonya, Hindistan ve Çin’den gelip Bab el-Mendeb Boğazı’ndan geçerek Kızıldeniz’den girmek zorunda olan tüm gemileri etkilemeye başladı. Denizcilik şirketleri artık Eylat ve Aşdod limanı yerine Hayfa limanına ulaşmayı tercih ediyor.”

Haberde liman yetkililerinden naklen, başta ZIM olmak üzere şirketlerin, gemilerin Güney Afrika’daki Ümit Burnu’nun etrafından dolaşacağının ve ulaşım rotalarında büyük bir sapma olduğunu duyurmasının ardından limandaki durumun daha da belirsiz hale geldiğini bildirdi.

Eylat limanına artık neredeyse hiç geminin uğramadığı belirtilirken İsrail Ulusal Güvenlik Enstitüsü ise yaptığı açıklamada “Süveyş Kanalı’ndan geçmek yerine Afrika’yı dolaşıp geri dönmek için yaklaşık 30 günlük ek maliyet ve ek yakıt tüketimi çok büyük kabul edildiğinden, gemi rotalarının değiştirilmesi büyük bir ekonomik yük getirmekte” dedi.

Haaretz medya grubu tarafından yayımlanan İbranice The Marker gazetesi de konuyla ilgili olarak birkaç gün önce bir gıda ithalat şirketinin CEO'sunun sözlerine yer verdi. 

Haberde dünyadaki tüm tedarikçi ve nakliye şirketlerinin, İsrail’e mal getirmekten korktuğunu ve durumun daha da kötüye gittiğini yazdı. 

Haberde 30 gün süren bazı seferlerin artık 60 güne çıktığı, dolayısıyla Çin’deki tedarikçilerin ZIM’in gemi seferlerini iptal ettiği belirtildi.



Makaleler

Güncel