İran'ın füze gücü Batılıları endişelendiriyor

img
İran'ın füze gücü Batılıları endişelendiriyor YDH

İran'ın giderek artan bir tempoyla devam eden füze çalışmaları Batılıları endişelendiriyor.




YDH- İran İslam Cumhuriyeti'nin kendi imkanlarıyla füze üretme çalışmalarının İran - Irak Savaşı sırasında başladığı ve giderek artan bir tempo ile günümüze kadar sürdüğü biliniyor.

İran İslam Cumhuriyeti Ordusu ile İslam İnkılabı Muhafızları Ordusu'nun envanterinde 300 kilometreden 2.000 kilometre menzile kadar pek çok türde balistik füze bulunuyor.

Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Batılı ülkeler İran'ın balistik füzelerinin konvansiyel bir savaşta kendi askeri kabiliyetleri açısından büyük tehdit oluşturduğunu ve bölgedeki güvenliği tehdit ettiğini ileri sürüyor ve İran'ın balistik füze geliştirme çalışmalarına son vermesini istiyor..

Batılı ülkelerin bir diğer endişesini de İran'ın füze kabiliyetinin hem tedarik hem de teknoloji transferi yoluyla diğer ülkelere ve bölgedeki direniş örgütlerine aktarılması ihtimali oluşturuyor. Amerika, İngiltere, Fransa ve Almanya İran İslam Cumhuriyeti'ni "terör" örgütlerine füze sağlamakla suçluyor.

Yemen ordusunun Kızıldeniz'de İsrail rejimi limanlarına seyreden bazı gemilere yönelik operasyonları ve bu operasyonlarda gemi imha amacıyla üretilen 300 kilometre menzilli seyir füzeleri kullanması da İran'ın dahil olacağı olası bir savaşta risk altında olan askeri hedefleri yeniden gündeme getirdi.

İran İslam Cumhuriyeti Ordusu Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri X (Twitter) Platformu üzerinden yaptığı açıklamada İran İslam Cumhuriyeti'nin Yemen ordusuna danışmanlık yardımı yaptığını ve sonuna kadar Yemen halkının yanında duracaklarını söyledi. 

İran İslam Cumhuriyeti Ordusu ve İslam İnkılabı Muhafızları Ordusu envanterinde yer aldığı açıklanan füzeler ve menzilleri:

Füze adı             Menzili

Şahab 1               300 km

Fetih 110              300 km

Fetih 313             500 km

Raad 500             500 km

Şahab 2               500 km

Kudüs 1               600 km

Zülfikar                700 km

Ya Ali                   700 km

Kıyam 1               800 km

Şahab 3            1.300 km

Sumer               1.300 km

Fettah                1.400 km

İmad                  1.700 km

Hürremşehr       2.000 km

Gadir                 2.000 km

Siccil                 2.000 km 



Makaleler

Güncel