Amerika "Hizbullah - İsrail Anlaşması" arayışında

img
Amerika "Hizbullah - İsrail Anlaşması" arayışında YDH

Gatestone yazarı Daniel Greefield Biden yönetiminin Hizbullah ile İsrail rejimi arasında bir anlaşma arayışında olduğunu yazıyor.




YDH- Siyonist düşünce kuruluşlarından Gatestone'da kaleme aldığı yazıda Daniel Greenfield, Biden yönetiminin Lübnan'daki Hizbullah ile İsrail rejimi arasında bir anlaşma sağlamak için bastırdığını dile getirdi.

Greenfield'a göre söz konusu anlaşma için çaba gösteren isim ise, daha evvel Lübnan ile İsrail rejimi arasındaki "Lübnan Deniz Anlaşması"nda görev alan Amos Hochstein.

Amerika ve Fransa'nın önerdiği plan üç aşamadan oluşuyor: Hizbullah kuzeydeki pozisyonlarından çekilecek, İsrail rejimi ihtilaflı bölgeleri terk etmeyi kabul edecek ve nihayetinde Hizbullah ile İsrail rejimi arasındaki bölgeyi Lübnan ordusu dolduracak.

Grienfield böyle bir planın İsrail rejimi tarafından kabul edilmediğini, İsrail rejiminin savaş yoluyla çözüm aradığını söylerken, bunun, Hizbullah'ın dilediği her an çekildiği sahaya geri dönme gücüne sahip olması sebebiyle, haklı bir tutum olduğunu ileri sürüyor.

Grienfield bir başka önemli noktanın ise yerlerinden edilen İsrailliler olduğunu, toplamda yüz binlerce İsraillinin evlerini terk ettiğini ve Hizbullah silah zoruyla geri çektirilmedikçe bunların evlerine dönemeyeceğini vurguluyor.

Bilindiği üzere 7 Ekim'de gerçekleşen Aksa Tufanı operasyonunu takiben 8 Ekim'de Hizbullah Filistin direnişi ile dayanışma kapsamında savaşa göreceli bir ağırlıkla dahil olmuş ve İsrail rejimine karşı kuzeyde bir cephe açmıştı.

Hizbullah ile İsrail rejimi arasında şiddeti Hizbullah'ın kontrolünde seyreden çatışmalarda Hizbullah, envanterinde yer alan çeşitli silahlarla Siyonist rejimin askeri üslerini, lojistik merkezlerini, istihbarat ekipmanlarını hedef alan yüzlerce saldırı gerçekleştirmişti.

Savaşa dahil olduğu 8 Ekim'den bu yana Hizbullah 115 askerini kaybetti. Hizbullah bu savaşta hayatını kaybeden askerlerini "Kudüs Yolu Şehitleri" olarak anıyor.

Hizbullah'ın saldırıları neticesinde İsrail rejiminin resmi açıklamalarına göre on binlerce, İsrail medyasına göre ise yüz binlerce İsrailli evlerini terk etmişti. 

İsrail içinde mülteci durumuna düşen bu kişiler basına yaptıkları açıklamada evlerine dönmek için Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın vereceği kararı beklediklerini söylemişlerdi. 



Makaleler

Güncel