ABD’nin Yemen karşıtı koalisyonunda çatlak

img
ABD’nin Yemen karşıtı koalisyonunda çatlak YDH

İspanya’daki yeni sol hükümetin 'Refah Muhafızı Operasyonu'nu desteklememesi nedeniyle ABD’nin Yemen’e karşı kurduğu koalisyonunda çatlaklar meydana geldi.




YDH- Batı basınında yer alan haberlere göre Amerika’nın Yemen’e karşı kurduğu koalisyonda çatlaklar meydana geldi. 

Yemen’in İsrail’e mal taşıyan gemilere yaptığı saldırılara karşılık vermeye çalışan Amerikan Savunma Bakanlığı, Kızıldeniz’deki misyonu ile ilgili yaptığı son açıklamada 20’den fazla ülkenin Yemen’e karşı deniz kuvvetleri koalisyonuna katılmayı kabul ettiğini duyurdu. 

Yunanistan ve Avustralya, bu hafta resmi olarak ‘Refah Muhafızı Operasyonu’ adı altında başlatılan deniz görev gücüne en son eklenenler ülkeler oldu.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, görev gücünün başlatılmasının ardından Refah Muhafızı Operasyonu'nun İngiltere, Bahreyn, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşeller ve İspanya'nın askeri desteğine sahip olacağını söylemişti. 

Batı basınında yer alan haberlere göre İspanya’nın katılımına ilişkin çelişkili açıklamalar, NATO müttefikleri ve özellikle de İspanya’nın, misyona tam katılımı konusunda şüpheler uyandırdı. 

İspanyol yetkililer, 19 Aralık'ta Afrika Boynuzu açıklarında ve Batı Hint Okyanusu'nda korsanlıkla mücadele amaçlı bir askeri operasyon olan AB Deniz Kuvvetleri (EU NAVFOR) kapsamında ‘Atalanta Operasyonu’na katılım çerçeevsinde Kızıldeniz'den geçen İsrail bağlantılı gemilerin korunmasına destek verdiklerini doğruladılar.

Ancak bu doprulamaya rağmen, 20 Aralık'taki yerel haberlere göre askeri kaynaklar İspanya’nın Bab el-Mendeb Boğazı yakınlarında daha fazla gemi seferber etme konusunda hiçbir karara varmadığını gösteriyor. 

ABD liderliğindeki yeni ittifaka bağlı tek geminin bir hafta önce korsanlar tarafından ele geçirilen bir Bulgar kargo gemisine destek sağlayan Victoria fırkateyni olduğu bildirildi.

İspanyol silahlı kuvvetlerinin üst düzey bir yetkilisi de çarşamba günü, Madrid'in Refah Muhafızı Operasyonu’na ‘muhtemel katılımı’ konusundaki kararının AB çerçevesindeki şartlar dikkate alınarak verileceğini söyledi.

Europa Press’te perşembe günü yer alan bir haberde ise İspanya'nın AB misyonunun Brüksel'in Amerika’nın deniz operasyonuna katkıda bulunma kararını engellediği bildirildi. 

AB kaynakları Europa Press'e, “Atalanta Operasyonu, ABD operasyonunun bir parçası olmayacak, ancak doğal olarak her iki misyon da benzer bir hedefi izleyecek ve bu da herkesin yararına olacak" dedi.

İspanya'daki ani geri dönüşün, Sosyalist İşçi Partisi liderliğindeki Milletvekilleri Kongresi'nde, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Madrid'in İsrail yanlısı ittifakta yer alacağı yönündeki açıklamasından duyduğu hoşnutsuzluktan kaynaklandığı bildiriliyor.

 



Makaleler

Güncel