Yemen ordusu: ABD ve ortaklarını uyarıyoruz

img
Yemen ordusu: ABD ve ortaklarını uyarıyoruz YDH

Gazze kuşatmasının devam etmesi halinde saldırılarının yoğunlaşacağını açıklayan Yemen silahlı kuvvetleri, Amerika ve ortaklarını Kızıldeniz'in militarize edilmesi konusunda uyardı.




YDH- Yemen'in 5'inci Askeri Bölge komutanlarının dün akşam yaptıkları olağanüstü toplantıda bölgesel son gelişmeleri ele aldıkları bildirildi.

El-Mesire televizyonunda yer alan habere göre, bu toplantıda tüm askeri birliklerin savaş hazırlıklarını gözden geçiren komutanlar, ordunun Ensarullah Hareketi Lideri Seyyid Abdulmelik el-Husi’nin emirlerini yerine getirmeye hazır olduğunu vurguladılar.

Ensarullah lideri, son konuşmasında Amerika'nın, İsrail rejiminin Filistin halkına karşı işlediği suçlara ortak olduğunu, komşu ülkelerin izin vermesi halinde binlerce Yemenlinin İsrail'e karşı savaşmak için işgal altındaki topraklara gideceğini açıklamıştı.

Yemenli komutanlar da söz konusu toplantıda, Yemen Cumhuriyeti'nin, ezilen Filistin halkını destekleme konusundaki kararlı duruşlarını engellemeye çalışanların bu ülke güçleriyle yüzleşeceğini ve Yemen ordusunun onları durduracağını açıkça belirtti.

Yemen ordusu, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarının ardından Filistin halkına tam desteğini ilan etmişti.

Bu paralelde işgal altındaki Filistin topraklarına saldırılar düzenleyen Yemen ordusu özellikle de Eilat limanını insansız hava araçları ve füzelerle hedef almıştı.

İsrail medyası, Yemen tarafından gerçekleştirilen bu askeri operasyonların İsrail’in ekonomisine olumsuz etkilerinin olduğunu belirtmiş, Eylat limanının kapanma ve çalışanlarının da işten çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duyurmuştu.

Ensarullah ayrıca, Kızıldeniz'deki Bab el-Mendeb Boğazı'nı geçmeye çalışan İsrail gemilerine yönelik sürdürdüğü operasyonlarla da Kızıldeniz’i İsrail rejimi için tamamen sorunlu bir bölgeye dönüştürdü.

El-Mesire, toplantıda hazır bulunan askeri yetkililerin şu ifadelerine de yer verdi: "İsrail rejimine hizmet etmek amacıyla Kızıldeniz'i militarize etmenin ve seyrüsefer güvenliğine zarar vermenin sonuçları konusunda ABD ve ortaklarını uyarıyoruz."

Yemen Donanması’nın, Kızıldeniz'deki İsrail gemilerine yönelik operasyonlarının devam etmesinin ardından ABD, bu gemileri korumak ve Yemen güçlerine karşı koymak için askeri koalisyon kurduğunu duyurmuştu. Fransa, İspanya ve İtalya'nın da bu koalisyonda yer alacağı açıklanmıştı.

Fakat geçtiğimiz hafta Reuters’te yer alan bir habere göre, bu üç NATO üyesi ülkenin ABD’nin ilan etmiş olduğu koalisyona katılmayacağı bildirilmişti.

Yemen askeri yetkililerin aynı zamanda şunları vurguladıkları da aktarıldı: "Düşmanların suçları ve Filistin halkına yönelik kuşatma devam ederse veya Yemen'in güvenliğine ve egemenliğine yönelik bir saldırı olursa, düşmanlara en ağır darbeleri vurmaya hazırız."

Toplantıda hazır bulunan Yemen Savunma Bakanı Muhammed Nasır el-Atıfi ise Yemen'in elinde birçok stratejik seçeneğin bulunduğunu ve bunları yürürlüğe koymaktan çekinmeyeceklerini söyledi.

El-Atıfi, Yemen'in, Filistin halkının öldürülmesi karşısındaki tutumunun, tüm insani ve uluslararası hukuka uygun, dini ve ahlaki bir duruş olduğunu vurguladı.

Bu toplantıda hazır bulunan Yemen İçişleri Bakanı Abdülkerim el-Husi de ülkenin tüm güvenlik güçlerinin yüksek alarm halinde bulunduğunu ve Yemen halkının kararlı duruşunun, Gazze’ye yönelik saldırıların ve kuşatmanın durdurulmasını talep eden tüm halkların yaşayan vicdanı olduğunu söyledi.