Irak başbakanı: ABD koalisyonuna son vermeye çalışıyoruz

img
Irak başbakanı: ABD koalisyonuna son vermeye çalışıyoruz YDH

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, hükümetin uluslararası koalisyonun Irak’taki varlığını sona erdirmeye çalıştığını açıkladı.




YDH- Fars haber ajansının bildirdiğine göre bugün Bağdat’ta İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile görüşen Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Irak hükümetinin Amerika liderliğindeki uluslararası koalisyonun Irak’taki varlığına son vermek için harekete geçtiğini söyledi.

Irak Başbakanı Muhammed Şia Sudani, uluslararası koalisyonun sadece destek ve danışmanlıkla çerçevesinde kalması gerektiğini söyledi.

Amerikan güçlerinin Irak’taki üslere yaptığı saldırılara tepki gösteren Başbakan Sudani, “Irak üslerine yönelik saldırıları reddettiğimizi vurguladık ve bu saldırıların Irak’ın istikrarını olumsuz etkilediğini söyledik” dedi.

Irak’taki Amerikan güçleri, geçtiğimiz Salı günü Irak Halk Seferberlik Güçleri’nin Babil kentindeki bir üssüne hava saldırısı yapmış ve saldırıda bir kişi hayatını kaybederken 18 kişi de yaralanmıştı.

Irak Halk Seferberlik Güçleri (Haşd Şaabi) Irak silahlı kuvvetlerinin bir parçası olarak silahlı kuvvetler başkomutanı sıfatıyla başbakana bağlı bulunuyor.

Irak Parlamentosu, 2020 yılında Amerikan güçlerinin Irak’tan çekilmesini öngören bir kararı kabul etmiş olmasına rağmen Amerikan rejimi Irak’taki güçlerini çekmemekte ısrar ediyor.

Irak ve Suriye’deki işgalci varlığını IŞİD’le mücadele gerekçesiyle açıklayan Amerikan rejimi, Suriye’nin petrolünü ve tahılını Kuzey Irak’ta kaçak yollarla satıp, Suriye Demokratik Güçleri adlı silahlı grubu finanse ediyor.

Irak Halk Seferberlik Güçleri’ne bağlı gruplar, Amerikan rejiminin Gazze’ye saldıran İsrail’i desteklemesinden dolayı Amerika’nın Irak ve Suriye’deki üslerine saldırılar düzenliyor.

  



Makaleler

Güncel