İngiltere Kızıldeniz'de savaş hazırlığında

img
İngiltere Kızıldeniz'de savaş hazırlığında YDH

İngiltere savunma bakanı, ülkesinin, Kızıldeniz'de gemi taşımacılığına yönelik tehditleri önlemek için doğrudan önlemler almaya hazır olduğunu duyurdu.




YDH- İngiliz The Telegraph gazetesinde "Kızıldeniz'i korumalıyız" başlıklı bir makale kaleme alan İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, Londra'nın, Kızıldeniz'de gemi taşımacılığına yönelik tehdidi önlemek için doğrudan önlem almaya hazır olduğunu açıkladı.

Shapps şunları söyledi: “Yemen'deki Husiler deniz ticaretini tehdit etmeye devam ettiği için gerekli ve uygun tedbirleri almak zorunda kalacağız.”

Ensarullah’ın operasyonlarının ekonomik boyutuna da değinen Grant Shapps, “uluslararası nakliye için sigorta maliyetlerinin aralık başından bu yana 10 kat arttığını” açıkladı.

Yemen güçlerini “terörist” olarak nitelendiren İngiltere Savunma Bakanı, sözlerine şöyle devam etti: “Kızıldeniz'de ticareti aksatanların, bunun son uyarı olduğunu bilmeleri gerekiyor.”

İngiliz gazetesi "The Times" da İngiliz ordusunun Kızıldeniz'deki Yemen kuvvetlerinin mevzilerine karşı bir hava saldırısı dalgası başlatmak için bu bölgede provokatif bir plan hazırladığını bildirdi.

Times'a göre, İngiliz kuvvetleri bu programa dayanarak, denizde veya Yemen'in içinde Yemen silahlı kuvvetlerine ait önceden tespit edilmiş hedeflere füze saldırıları gerçekleştirmek için ABD kuvvetlerine ve muhtemelen başka bir Avrupa ülkesinin kuvvetlerine katıldı.

İngiliz hükümetinden bir kaynak, Londra'nın bu koordineli saldırıları gerçekleştirmek için ilk kez hava kuvvetleri savaş uçaklarını veya HMS Diamond savaş gemisini kullanacağını söyledi.

HMS Diamond savaş gemisi, Basra Körfezi ve Hint Okyanusu'nda görev yapan askeri filoya katılmak üzere 2023 kasım ayında İngiltere'den yola çıkmıştı.

Yemen ordusunun Kızıldeniz'deki saldırıları 19 Kasım'da başlamış, Ensarullah da İsrail'in Gazze'deki saldırıları duruncaya kadar bu operasyonların devam edeceğini açıklamıştı.

ABD, İngiliz ve Fransız donanmaları da Yemen'den atılan insansız hava araçlarını veya füzeleri düşürdüklerini söylemişlerdi.

el-Mesira haber kanalına açıklama yapan Yemenli bir yetkili ise “diğer ülkelerin Amerika'nın tehlikeli planı doğrultusunda hareket etmemesi gerektiğini, çünkü bu eylemlerin herkes için olumsuz sonuçları olacağını” söyledi.



Makaleler

Güncel