İsrail'de muhalefet lideri Lapid, Gantz'ı savaş kabinesinden ayrılmaya çağırdı

img
İsrail'de muhalefet lideri Lapid, Gantz'ı savaş kabinesinden ayrılmaya çağırdı YDH

İsrail'de muhalefetteki Yeş Atid partisnin lideri Yair Lapid, Netanyahu dışında bir liderlik altında kurulacak yeni bir hükümete katılmaya hazır olduğunu bildirdi.




YDH- İsrail'de muhalefetteki Yeş Atid partisnin lideri Yair Lapid, savaş kabinesi bakanları Benny Gantz, Gadi Eisenkot ve Gideon Sa'ar'a koalisyondan ayrılma çağrısında bulunarak Başbakan Binyamin Netanyahu dışında bir liderlik altında kurulacak yeni bir hükümete katılmaya hazır olduğunu duyurdu.

Gantz'ın eskiden muhalefette olan partisi, 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonundan sonra 'ülkenin çıkarına olduğuna inandıkları' gerekçesiyle savaş kabinesine dahil olmuştu.

Times of Israel'in haberine göre partisinin Knesset'teki haftalık grup toplantısında açıklamalarda bulunan Lapid, "Bu üç ay önce doğru sayılabilirdi ama şu an öyle değil," ifadelerini kullandı.

"Bu bir birlik hükümeti değil. Bu bir olağanüstü hal hükümeti de değil. İsrail devletini değil, Netanyahu'yu kurtarıyorlar" diyen Lapid, ayrıca Netanyahu'nun 'ülkeyi yönetecek nitelikte olmadığını' savundu.

Lapid, "İsrail devletinin yeni bir hükümete ve yeni bir başbakana ihtiyacı var. Yeş Atid, seçimlerde ya da yeni kurulacak bir hükümette hükümeti değiştirmeye yönelik herhangi bir hamleye 24 oyla destek verecektir. Bu hükümet Benny [Gantz], Gadi [Eisenkot] ya da Yuli Edelstein tarafından yönetilebilir," diye konuştu.

Kıdemli bir Likud milletvekili olan Edelstein şu anda Dışişleri ve Savunma Komisyonu Başkanı ve daha önce Knesset başkanlığının yanı sıra çeşitli bakanlık görevlerinde de bulundu. Bunun yanı sıra daha önce Netanyahu'ya parti liderliği için meydan okumuştu.

Lapid'in yorumları, tamamı Mavi ve Beyaz ittifakının üyeleri olan Gantz, Eisenkot ve Chili Tropper'in pazar günkü kabine toplantısına katılmama kararının ardından geldi.

Ordu radyosuna demeç veren Tropper, yokluğunu geçen perşembe günü yapılan ve sağcı bakanların Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'yi 7 Ekim öncesinde ordunun hatalarını soruşturma planı nedeniyle defalarca eleştirdiği güvenlik kabinesi toplantısına bağlamıştı.

Konuya ilişkin Lapid, "Netanyahu ve yardımcılarının zehir makinesi haftalardır genelkurmay başkanına, orduya, komutanlara ve savaşçılara saldırıyor. Kabinenin her toplantısı orduya yönelik zehirli bir saldırıya dönüşüyor ve orada oldukları sürece, Netanyahu'nun altında oturdukları sürece, [onun eylemlerine] meşruiyet kazandırıyorlar," yorumunu yaptı.



Makaleler

Güncel