İsrail ordusu zihinsel sorunlarla savaşıyor

img
İsrail ordusu zihinsel sorunlarla savaşıyor YDH

İsrail ordusunun, artan kayıplar ve yaralılar haricinde çok ciddi bir sorunla da karşı karşıya olduğu bildirildi.




YDH- Gazze’deki savaş dördüncü ayına girerken, İsrail medyası, İsrail ordusunun çok sayıda ölü, yaralı ve sakatlığın yanı sıra zihinsel ve psikolojik sorunlar yaşayan 9 bin asker gerçeği ile de yüzleşmek zorunda kaldığını bildirdi.

Yedioth Ahronoth gazetesinde bugün yayımlanan bir haberde şu ifadeler yer aldı: "Savaşın başından bu yana 9000 asker psikolojik danışmanlık talebinde bulundu. Bu yarısı Gazze savaşına geri dönmedi."

Savaşın geride kalan son 24 saatiyle ilgili haber yapan İsrail medyası, çeşitli cephelerde toplam 103 İsrail askerinin yaralandığını ve bunun "İsrail ordusu için Gazze'deki en zor gün" olduğunu duyurdu.

İsrail medyası, dünkü başarısızlıklardan sonra, İsrail ordusunda yaşanan psikolojik krizin daha da görünür bir hal aldığını aktarıyor.

İsrail Kanal 12 televizyonu bugün yayımladığı haberde "Givati Tugayı'ndan bir askerin kalp krizi geçirerek öldüğünü" bildirdi.

İsrail Kanal 12’ye göre, “arkadaşları sağlığının iyi olduğunu, ancak Gazze'deki savaşın gerçekliğini görmeye dayanamadığını söyledi.”

İsrail Sağlık Bakanı Moshe Arbel’in Parlamento Sağlık Komisyonu toplantısında sunduğu verilere göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana 2 bin 500'ü asker olmak üzere toplam 13 bin İsraillinin yaralandı, rehabilitasyon sistemindeki yatak sayısı mevcut 900 yataktan 1500'e çıkarıldı ve ruh sağlığı hizmetleri için iki milyar şekel (yaklaşık 538 milyon dolar) tahsis edildi.

İsrail ordusu tarafından uygulanan çok katı sansüre rağmen, İsrail medyası 500'den fazla İsrail askerinin öldüğünü ve 20 bininin de yaralandığını duyurmuştu.

Ayrıca yakın zamanda yayımlanan haberlerde de "1.600 askerin travma sonrası semptomlardan mustarip olduğu ve ordunun, bunlardan 250'sini terhis etmek zorunda kaldığı" bildirilmişti.

İsrail ordusunda yaşanan bu zihinsel ve psikolojik sorunların yayımlanmasından daha önce de İsrail medyası, Gazze'de ortaya çıkan mantar hastalığı salgını nedeniyle onlarca İsrail askerinin öldüğünü duyurmuştu.

İsrail rejiminin güvenlik ve askeri başarısızlıkları nedeniyle yaşanan bu zihinsel ve psikolojik durumunun sadece ordudaki askerlerle sınırlı olmadığı da söyleniyor.

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi dün bu konuya değinerek, "Gazze'deki savaştan sonra İsraillilerin yaklaşık yarısının zihinsel ve psikolojik durumunun kötüleştiğini ve antidepresan kullanımının önemli ölçüde arttığını" yazdı.

Gazze Şeridi'ne savaşmak için daha fazla asker gönderilmesi gerektiğini savunan İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ise “Hamas yok edilene ve tünelleri tespit edilene kadar savaş devam etmeli.” dedi.

İsrailli analist Amos Hareil ise şunları söylüyor: "Askerlerin azaltılması ve İsrail ordusunun yedek kuvvetlerinin serbest bırakılması, savaşın yeni bir aşamaya girdiğini gösteriyor. Bu da Hamas'ın hâlâ güçlü bir şekilde varlığını sürdürdüğünü ve savaşı yönettiğini gösteriyor.”

İbranice yayın yapan Walla News de Gazze'ye yönelik kara saldırısının devam etmesini eleştirdiği haberinde, Tel Aviv'in sosyal, askeri ve siyasi maliyetlerine işaret ederek, "İsrail askerlerinin 5 tugayı daha geri çekildi; Gazze Şeridi'ndeki savaşın gelişmelerine göre, daha fazla askeri güç bu şeridi terk ediyor.” dedi.