İsrail'de soykırım davası paniği

img
İsrail'de soykırım davası paniği YDH

İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, direnişin Aksa Tufanı operasyonundan sonra 'Gazze'nin haritadan silinmesi' çağrısı yapan milletvekillerinin soruşturmaya tabi tutulacağını duyurdu.




YDH - İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, Gazze'deki sivillere zarar verilmesi çağrısında bulunan açıklamaların şiddete teşvik ve diğer suçlar kapsamında soruşturabileceğini bildirdi. Milletvekilleri tarafından yapılan açıklamaların soruşturulması, dokunulmazlıklarına rağmen devam edebilir.

Söz konusu  hamle, bazı siyasi çevreler tarafından, İsrail'in soykırım suçunun Uluslararası Adalet Divanı'nda görüşülmesi öncesinde ve Gazzelilerin bölgeden tehcir edilmesi çağrısı yapan yorumların Tel Aviv'in niyetlerinin kanıtı olarak kullanılacağı endişesiyle, yetkililere açık ifadelerden kaçınmaları yönünde bir uyarı olarak yorumlandı.

İlgili açıklamalar, daha önce Başbakan Binyamin Netanyahu ve aşırı sağcı koalisyonda yer alan siyasetçiler tarafından 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonundan sonra sıkça dile getirilmişti.

Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre Baharav-Miara ve Danıştay Başsavcısı Amit Aisman, yaptıkları yazılı açıklamada "İsrail, güvenlik kurumları da dahil olmak üzere, uluslararası hukuk ilkelerine ve savaş kurallarına uygun hareket etmeye kararlıdır," ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, "Olaya karışmamış sivillere kasıtlı olarak zarar verilmesi anlamına gelebilecek yorumlar bu uygulamaya aykırıdır ve kışkırtma da dahil olmak üzere suç teşkil edebilir. Halihazırda kolluk kuvvetleri tarafından incelenmekte olan bir dizi vaka bulunmaktadır," vurgusu yapıldı.

Netanyahu'nun partisi Likud üyelerinden Moşe Saada, tüm Gazzelilerin ortadan kaldırımsı gerektiğini savunmuş, daha sonra ifadelerinin sonra yanlış aktarıldığını ve sadece Hamas'ın ortadan kaldırılması gerektiğini söylediğini iddia etmişti.

Aynı şekilde Likud'un bir diğer üyesi Nissim Vaturi de sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter) "Gazze'yi haritadan silin," çağrısında bulunmuştu. Paylaşımı Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı davada yer alan Vaturi'nin "Hepimiz tek bir hedefte birleştik, Gazze'yi yeryüzünden silmek," sözleri alıyor.



Makaleler

Güncel