Politico: Iraklı yetkililer ABD koalisyonunun kalmasından yana

img
Politico: Iraklı yetkililer ABD koalisyonunun kalmasından yana YDH

Politico, Irak Başbakanı'nın koalisyon güçlerinin ülkeden çekilmesi yönündeki çağrısının 'kamuoyunu teskin etme' amacıyla yapıldığını ve Bağdat makamlarının asıl görüşünün tam tersi yönde olduğunu öne sürdü.




YDH - Politico haber kuruluşunun ABD Dışişleri Bakanlığı'ndaki bir yazışmaya dayandırdığı haberine göre Bağdat makamları, kamuoyu önünde yapılan aksi yöndeki açıklamalarına rağmen ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin ülkedeki varlığını uzatmayı görüşme niyetinde.

Irak Başbakanı Muhammed Sudani'nin danışmanları, 6 Ocak tarihli belgeye göre daha önce ABD'ye, başbakanın ABD askerlerinin geri çekilmesi sürecinin başlatılması gerektiğine ilişkin açıklamalarının sadece 'kamuoyunu teskin etme çabası' olduğunu bildirdi.

Bunun yanı sıra Iraklı yetkililer, Sudani'nin koalisyon güçlerinin ülkedeki varlığının uzatılması konusunda müzakere etmeye 'kararlı olduğunu' belirtti.

Diğer yandan haberde, Irak'ın ABD'ye daha fazla asker bulundurma konusunu görüşmeye hazır olduğu güvencesini vermesine rağmen, işlerin hala değişebileceği yorumu yapıldı.

Gazetenin değerlendirmesine göre, Irak parlamentosundaki 'siyasi entrikalar' hükümeti koalisyonun ülkeden çekilmesi yönünde tedbir almaya zorlayabilir.

Geçen günlerde Irak Başbakanı, koalisyon güçlerinin Irak'taki varlığına ilişkin mazeretlerin sona erdiğini ve Bağdat'ın ülkedeki yabancı askeri varlığa son verme konusunda somut adımlar atmaya niyetli olduğunu öne sürmüştü. Bu açıklama, Nuceba Hareketinin komutanlarından Ebu Takva el-Saidi'nin bir gün önce Irak'ın başkentinde ABD insansız hava aracıyla düzenlenen bir saldırıda öldürülmesinin ve en az altı kişinin de yaralanmasının ardından gelmişti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Patrick Ryder'a göre Washington yönetimi, Irak hükümetinden Amerikan askerlerinin çekilmesi konusunda herhangi bir talep almadı.



Makaleler

Güncel