Blinken'den Suudilerle İsrail'i normalleştirme çabası

img
Blinken'den Suudilerle İsrail'i normalleştirme çabası YDH

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Tel Aviv ziyaretinde yaptığı açıklamada Filistin devletinin kurulmasının İsrail'in bölgedeki 'normalleşme çabalarının' bir parçası olarak görülmesi gerektiğini belirtti.




YDH - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün'ü ziyaret ettikten sonra bugün Tel Aviv'de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Filistin devletinin, Riyad da dahil olmak üzere İsrail'in bölgedeki 'normalleşme çabalarının' bir parçası olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Blinken, ziyaretinde Başbakan Binyamin Netanyahu, Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Savunma Bakanı Yoav Gallant, Bakan Benny Gantz ve Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir araya geldi. Ayrıca savaş kabinesi ile de görüştü.

Jerusalem Post gazetesinin aktardığına göre Blinken, normalleşmenin Filistinliler açısından siyasi bir ufuk olduğunu belirtti ve 'nihayetinde bir Filistin devleti pahasına' gerçekleşemeyeceğini belirtti.

Bakan, "Bilakis bu, entegrasyon ya da normalleşme çabalarının bir parçası olmadı. Suudi Arabistan da dahil olmak üzere bu seyahatte yaptığım görüşmelerde bu çok açık bir şekilde ifade edildi," diye konuştu.

Bunun yanı sıra direnişin elindeki İsrailliler hakkında konuşan Blinken, "Onlar için sevdiklerinden ayrı kaldıkları her saat, her dakika cehennem," diyerek ABD'nin esirlerin serbest bırakılması için çalışmaya devam edeceği taahhüdünü verdi.

Blinken, insani yardımların arttırılmasının önemine değinirerek "Gazze'deki aileler için de zaman farklı işliyor, yüz binlerce aile gıda güvensizliği yaşıyor. Gazze'ye daha fazla gıda, daha fazla ilaç ve temel ihtiyaç maddesi girmeli ve Gazze'deki insanlara daha etkili bir şekilde ulaşmalı," değerlendirmesini yaptı.

Blinken, son aylarda sevdikleri öldürülen İsrailliler ve Filistinliler için de zamanın farklı aktığını dile getirerek, "Bunlar, bu 95 günün çatışmadan en çok etkilenen insanlar için ne kadar ağır hissettirdiğinin ve hissettirmeye devam ettiğinin sadece bir örneği," dedi.

7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonunun bir daha yaşanmaması için 'çaba gösteren İsrail'in yanında olduklarına' dikkat çeken Blinken, 'rehinelerin serbest bırakılmaları halinde savaşın önlenebileceğini' savundu.

'Filistinlilere Gazze'yi terk etmeleri için baskı yapılmamalı'

İsrailli politikacıların Filistinlilerin Gazze'den tehcir edilmesi yönündeki baskılarını ele alan Blinken, "Bugünkü toplantılarda, Filistinli sivillerin koşullar elverdiği anda evlerine dönebilmeleri gerektiği konusunda son derece nettim. Gazze'yi terk etmeleri için baskı yapılmamalı," yorumunu yaptı.

Bakan, "Başbakana da söylediğim üzere ABD, Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesini savunan her türlü öneriyi kesin bir dille reddetmektedir. Başbakan bugün bana bunun İsrail hükümetinin politikası olmadığını bir kez daha teyit etti," dedi.

'Aşırıcı yerleşimci şiddeti, kalıcı barışı zorlaştırıyor'

Bunun yanı sıra işgal rejiminin Filistinlilerin kendi kendilerini etkin bir şekilde yönetme kabiliyetlerinin altını oyan adımlar atmaktan vazgeçmesi gerektiğine vurgu yapan Blinken, "Cezasızlıkla yürütülen aşırıcı yerleşimci şiddeti, yerleşimlerin genişlemesi, görevden almalar, tahliyeler, bunların hepsi İsrail'in kalıcı barış ve güvenliğe ulaşmasını kolaylaştırmak yerine zorlaştırıyor," ifadesini kullandı.

Bakan, "Filistin Yönetimi'nin de kendini reforme etme ve yönetimini iyileştirme sorumluluğu var" değerlendirmesinde bulunan Blinken, "İsrail, Arap komşularından kalıcı güvenliğini sağlamaya yardımcı olmak için gerekli zor kararları almasını istiyorsa, İsrailli liderler de zor kararlar almak zorunda kalacaktır," diye ekledi.



Makaleler

Güncel