'Suudi normalleşmesi İsrail'e pahalıya mal olacak'

img
'Suudi normalleşmesi İsrail'e pahalıya mal olacak' YDH

İsrail basınına konuşan Amerikalı yetkililer, Washington yönetiminin İsrail-Suudi normalleşmesini Gazze savaşının sona erdirilmesinde kaldıraç olarak kullanma niyetinde olduğunu belirtti.




YDH - İsrailli, Suudi ve Amerikalı yetkililer son haftalarda Tel Aviv ile Riyad arasında ABD arabuluculuğunda bir normalleşme anlaşmasının hala masada ve ulaşılabilir olduğu konusunda ısrar ettiler.

Gazze savaşıyla birlikte Suudi Arabistan'ın İsrail'le arasına mesafe koymak isteyeceği ve en azından şimdilik planlarını kamuoyu önünde tartışmayacağı düşünülüyordu.

Ancak Suudi Arabistan'ın Londra Büyükelçisi,dün BBC'ye verdiği demeçte Riyad'ın Tel Aviv ile ilişkileri normalleştirmeyi 'katiyen düşündüğünü' söyleyerek hem ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in hem de Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yakın zamanda yaptığı yorumları doğruladı.

Times of Israel gazetesine konuşan iki üst düzey ABD'li yetkiliye göre, savaştan önce İsrail'den bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik nispeten sınırlı bir taahhütte bulunması istenirken, Netanyahu'nun ise Filistin Yönetimi'nin Gazze Şeridi'nde yönetimi devralmasını kabul etmesi gerekecek.

Bir diğer üst düzey ABD'li yetkili ise "Amaç Gazze'deki büyük çatışmaların sona ermesi ve ardından (İsrail ile Filistinliler arasında) nihai statü müzakerelerini başlatmak için bir kaldıraç olarak kullanılabilecek büyük bir Filistin bileşeniyle normalleşmeye doğru ilerlemek," ifadelerini kullandı.

"Siyasi bir ufka ulaşmak için elimizde başka bir koz yok, bu yüzden durumu temelden yeniden şekillendirmek için normalleşmeyi kullanmak istiyoruz," diyen yetkili, Washington yönetiminin bölgedeki etkisinin azaldığını itiraf etti.

Her iki yetkili de Washington'un, ABD Başkanı Joe Biden'ın görevdeki ilk dönemi sona ermeden anlaşmaya varılabileceği izlenimiyle hareket ettiğini söyledi.

Normalleşme müzakerelerinin ayrıntılarına aşina olan üst düzey Arap diplomat ise ABD'nin zaman çizelgesini doğrulasa da aylar içinde anlaşmaya varılabileceği konusunda ciddi şüpheleri olduğunu ifade etti.

İsrail'in Ramallah'tan esirgediği yüz milyonlarca dolarlık vergi gelirlerine işaret eden diplomat, "ABD'li yetkililer, bırakın nihai bir Filistin devletini taahhüt etmeyi, Filistin Yönetimi'ne kendi parasını vermeyi bile kabul etmeyen mevcut Netanyahu hükümeti altında bu tür bir anlaşma şansının olmadığını özel olarak kabul ediyor," değerlendirmesini yaptı.

Diplomat, "İsrail'de yeni bir koalisyon kurulana kadar zaman geçecek ve bu koalisyon Filistinlilere yönelik herhangi bir adıma karşı çıkabilir," diye ekledi.