İsrail'de 'askeri zafiyetlere' soruşturma

img
İsrail'de 'askeri zafiyetlere' soruşturma YDH

İsrail Sayıştay Başkanı Matanyahu Englman, 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonuna giden süreçte İsrail ordusunun zafiyetlerine ilişkin soruşturma başlattı.




Yediot Ahronot gazetesinde yer alan habere göre, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'ye gönderilen mektupta, tüm gizli askeri materyallerin yanı sıra İsrail ordusu ile siyasi kademe arasındaki her düzeydeki etkileşime ilişkin tüm verilerin teslim edilmesi istendi.

Gazeteye konuşan ismi belirtilmeyen bir askeri yetkili, söz konusu adıma dair "Bu, tüm suçu ordunun üzerine yıkmanın ve böylece politikacıları aklamanın ideal bir yolu. İsrail Savunma Kuvvetlerini günah keçisi haline getirmek ve politikacıların ulusal bir soruşturmadan hiçbir bedel ödememesini sağlamak adına tertip edilmiş bir maskaralık," yorumunu yaptı.

Halevi'ye yazdığı mektupta Englman, talepler konusunda İsrail ordusunun her kademesinden ve biriminden tam işbirliği beklediğini belirtti. Englman ayrıca, birkaç aydan fazla sürmeyecek kolaylaştırılmış bir süreç yaşanacağı beklentisini ifade etti.

Mektupta 7 Ekim olayları, sınırların korunması, veri güvenliği ve ordu teçhizatındaki eksikler gibi 33 ayrı konunun ayrıntılı olarak inceleneceği kaydedildi.

Ancak soruşturmada hükümetin tutumu da benzer şekilde mercek altına alınacak zira savaştan önceki iki yıl boyunca (Bennett-Lapid hükümetini de kapsayan zaman dilimi) bakanlar kurulundaki tüm ilişkiler, istihbarat camiasındaki çalışma usulleri, 7 Ekim'den önceki bilgilerin nasıl toplandığı ve gözden geçirildiği ve İsrail'in kendi ulusal güvenlik algısı gibi konulara değinilecek.

Sayıştay'ın çalışma usulleri resmi soruşturma komisyonununkinden farklı işliyor. Englman'ın görevi, satın alma, süreçlerin düzene sokulması ve kamu kaynaklarının kullanımının denetlenmesini kapsıyor.



Makaleler

Güncel