'7 Ekim saldırısı biliniyordu, İsrail Genelkurmayı haberdar edilmedi'

img
'7 Ekim saldırısı biliniyordu, İsrail Genelkurmayı haberdar edilmedi' YDH

Yediot Ahronot gazetesi, İsrail Genelkurmayının Aksa Tufanı operasyonundan önce alınan 'ciddi tehditler' konusunda haberdar edilmediğini ve bilgilerin operasyondan günler sonra öğrenildiğini bildirdi.




YDH - Yediot Ahronot gazetesi, İsrail Genelkurmayı ve Güney Komutanlığının 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonu öncesinde 'ciddi tehditlerden' haberdar edilmediklerini, tehditlerden ancak saldırıdan günler sonra haberdar olduklarını ve şaşkınlık içinde kaldıklarını yazdı.

Gazetede yer bulan makalede, 7 Ekim'de yaşananların Ekim Savaşı'ndan çok daha şiddetli olduğuna ve 2023'te Hamas'ın hafife alınmasının, 1973'te Mısır ve Suriye'nin hafife alınmasından çok daha büyük bir hadise olduğuna vurgu yapıldı.

Gazze Şeridi'nde 6 Ekim gecesi büyük bir olay meydana geldiği ve istihbarat çevrelerinde bir saldırı ya da savaşın başlangıcına işaret eden sinyallerin alındığına işaret edilen makalede, o gece iç istihbarat teşkilatı Şin Bet'in operasyonundan kaynaklanan bir erken uyarı alındığı ve bu uyarının kara saldırısının yakın olduğuna dair şüpheleri artırdığı belirtildi.

Makalede, "Bu arada Genelkurmay Başkanı, Güney Komutanı ve Harekat Komutanı duruma kafa yorarken, bölgeyi izleyen 8200. birlikte önemli gelişmeler yaşanıyordu," ifadelerine yer verildi.

Gazete konuşan ordu kaynaklarının verdiği bilgiye göre Gazze Şeridi'nden gelen sinyaller arttıkça endişe seviyesi de yükseldi ve olası saldırıya ilişkin sinyaller gelmeye başladı.

Makalede, "Ancak Genelkurmay Başkanı ile şafak öncesi yapılan görüşmede, 8200. birliğin dinlemelerinden elde edilen göstergeler gerektiği kadar vurgulanmadı. Ek sinyaller tartışılmadı ve görüşmede üst düzey bir askeri istihbarat yetkilisi de bulunmuyordu. Gece boyunca sık sık konuşulmasına rağmen Güney Komutanlığı Hamas'ın iletişim faaliyetlerinden habersizdi," denildi.

Bununla birlikte ordu yetkililerinin söz konusu bilgiyi ancak saldırıdan günler sonra öğrendiği ve hayretler içinde kaldığına dikkat çekilen makalede, bir askeri istihbara görevlisinin "Böyle bir sinyal almak her istihbarat görevlisini uyandırmalı, alarma geçirmelidir," değerlendirmesine yer verildi.