İran, Rusya için yeni yüksek teknolojili İHA geliştirdi

img
İran, Rusya için yeni yüksek teknolojili İHA geliştirdi YDH

Sky News televizyonu, İran'ın Rusya'ya muharebelerde kullanılmak üzere Şahid-107 adlı yeni bir silahlı insansız hava aracı geliştirdiğini bildirdi.




YDH - Sky News televizyonunun konuya aşina bir güvenlik kaynağına dayandırdığı haberinde, İran'ın Rusya için Şahid-107 adlı yeni bir silahlı insansız hava aracı geliştirdiği öne sürüldü.

Şahid-107, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan İngiliz ve Amerikan yapımı çok namlulu roketatar sistemleri gibi hedefleri arama teknolojisine sahip bir 'patlayıcı ve keşif' İHA'sı olarak öne çıkıyor.

Sky News kanalı haberinde, İran'ın 2 milyon dolardan fazla değerde olduğu tahmin edilen bir anlaşmayla, söz konusu İHA'lardan Rusya'ya 'birkaç ünite' sattığını bildirdi.

Öte yandan haberde, Rusya'nın Ukrayna'daki hedeflere saldırılarında Kiev'in hava savunmasını delmek için insansız hava aracı ve füze saldırılarını eşgüdümlü olarak kullandığı değerlendirmesi yapıldı.

Yeni İHA, V şeklinde bir kuyruğa sahip olan Şahid-101 İHA'larıyla aynı nesilden. İki buçuk metre uzunluğunda ve üç metre kanat açıklığına sahip olan İHA, yaklaşık 1500 kilometre menzile sahip ve araçlardan fırlatılabiliyor.

Güvenlik kaynağına göre İHA, video kaydı için canlı yayın vericisi ile donatıldı ve bu sayede Ukrayna'nın cephe hattındaki hedefleri diğer İHA'lar ya da silah sistemleri tarafından vurulmak üzere tespit edebiliyor.

Rusya ve İran savunma bakanlıkları, konuya ilişkin henüz açıklamada bulunmadı.



Makaleler

Güncel