WSJ: ABD, İsrail ve Hamas'ı anlaşmaya zorluyor

img
WSJ: ABD, İsrail ve Hamas'ı anlaşmaya zorluyor YDH

Wall Street Journal gazetesi, ABD'nin İsrail ve Filistin direnişini esirlerin serbest bırakılmasıyla başlayacak aşamalı bir plan üzerinde anlaşmaya zorlasa da tarafların ilgili çabalara henüz sıcak bakmadığını yazdı.




YDH - Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ABD yönetiminin İsrail ve Filistin direnişini savaşı sona erdirmek üzere esirlerin serbest bırakılmasıyla başlayacak aşamalı bir plan üzerinde anlaşmaya zorladığını, ancak tarafların henüz buna sıcak bakmadığını öne sürdü.

Görüşmelerde arabuluculuk yapan diplomatlara göre ABD, Mısır ve Katar, İsrail ve Hamas'ı esirlerin serbest bırakılmasıyla başlayacak ve nihayetinde İsrail kuvvetlerinin Gazze'den çekilmesi ve savaşın sona ermesiyle sonuçlanacak aşamalı bir diplomatik sürece katılmaya zorluyor.

Gazetede yer alan haberde, henüz tarafların birbirinin tutumuyla çelişen adımlar içeren yeni teklifin şartlarını kabul etmediği kaydedildi.

Hamas'ın basın danışmanı Tahir en-Nunu, gazeteye verdiği demeçte sahici bir ilerleme olmadığını söylerken, İsrailli yetkililer de yorum taleplerine yanıt vermedi.

Ancak görüşmelerle ilgili bilgi veren kaynaklar, tarafların 30 Kasım'da sona eren son ateşkesin ardından haftalarca duraksayan görüşmelerden sonra en azından yeniden müzakerelere başlamaya istekli olduklarını ve temasların önümüzdeki günlerde Kahire'de devam edeceğini belirtti.

İki tarafın 'taslağı tartışmaya istekli olmasının olumlu bir adım olduğunu' söyleyen kaynaklar, arabulucuların şimdi aradaki uçurumu kapatmaya çalıştığını dile getirdi.

Gazeteye göre Washington, Kahire ve Doha tarafından desteklenen yeni teklif, İsrailli esirlerin serbest bırakılmasını ilerideki 'kapsamlı anlaşmanın' parçası haline getirmeyi amaçlayan yeni bir yaklaşımı temsil ediyor.

Mısırlı yetkililer, İsrailli müzakerecilerin esir takası için çatışmaların iki hafta süreyle durdurulması konusunda baskı yapmaya devam ettikleri ve kalıcı bir ateşkes öngören planları görüşmeye isteksiz oldukları bilgisini paylaştı.

Haberde, "Yetkililer, Hamas'ın Gazze lideri Yahya Sinvar'ın esirlere savaş alanından daha fazla öncelik vereceğine inandığını ve Hamas'ın İsrail'i yormak ve uluslararası baskıyı üzerinde tutmak için mümkün olduğunca uzun süre direnmesi gerektiğini savundu," ifadelerine yer verildi.

Öte yandan haberde, 'Hamas'ın esirleri serbest bırakmaya istekli olduğu', fakat 'daha uzun süreli bir ateşkes ve geçen seferkinden daha iyi koşullar istediği' iddia edildi.

Mısırlı yetkililer, salı günü Kahire'de İsrailli müzakerecilerin esirler konusunda savaşı sona erdirecek bir yol içermeyen başka bir karşı öneri sunduklarını aktardı. Yetkililer, ardından Mısır'ın en üst düzey müzakerecisi olan istihbarat şefi Abbas Kamil'in de İsrail heyetini görüşmelerde ciddi olmamakla suçladığını kaydetti.

Bu arada Hamas, Mısırlı ve Katarlı yetkililere bir önceki kısa vadeli esir takası anlaşmasının tatmin edici olmadığını, Gazze'ye vaat edilenden daha az yardım ulaştığını ve serbest bırakılan eisrlerin çoğunun daha sonra tekrar tutuklandığını vurguladı.

Bunun yanı sıra Katarlı bir yetkili de ülkesinin 'akan kanın bir an önce durdurulması, masum sivillerin hayatlarının korunması, rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'ye insani yardımların engelsiz bir şekilde ulaştırılması için arabuluculuk yapmak amacıyla tüm taraflarla iletişim kurmaya devam ettiğini' aktardı.

Gazeteye göre arabulucular 90 günlük bir plan önerdi. Plana göre Hamas'ın tüm 'sivil esirleri serbest bırakması' için çatışmalara belirsiz bir süre ara verilecek, İsrail de yüzlerce Filistinli mahkûmu serbest bırakacak, Gazze'deki kent ve kasabalardan askerlerini çekecek, Gazze Şeridi'nde serbest dolaşıma izin verilecek, insansız hava araçlarının takibi sona erecek ve bölgeye giden yardım miktarı iki katına çıkarılacak.

İkinci aşamada Hamas kadın İsrail askerlerini serbest bırakacak ve cesetleri teslim edecek, İsrail ise daha fazla Filistinli mahkûmu serbest bırakacak.

Mısırlı yetkililere göre üçüncü aşamada İsrail askerleri ve Hamas'ın asker olarak gördüğü savaşma çağındaki erkekler serbest bırakılacak, İsrail ise bazı kuvvetlerini Gazze Şeridi'nin mevcut pozisyonlarının dışına çekecek.

Kahire'ye göre masada ayrıca Gazze'nin yeniden imarı için uluslararası bir fon oluşturulması ve Hamas'ın siyasi liderlerine güvenlik garantisi verilmesi de var.

Mısırlı yetkililer, planın kalıcı ateşkes için müzakere edilmesini, İsrail ile Suudi Arabistan gibi Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini ve bir Filistin devleti kurulması yönündeki sürecin yeniden başlatılmasını öngördüğünü ifade etti.

Aynı zamanda yetkililer, Katar ve Mısır'ın görüşmelere öncülük ettiğini, savaş sona erdikten sonra da Hamas'ı gündemde tutmak için mücadele ettiklerini ve Sinvar'ın şiddetle karşı çıktığı Gazze'nin askerden arındırılması konusunda istekli olduklarını dile getirdi.