İsrail basınından rejime Han Yunus'ta ölen 24 asker için soruşturma çağrısı

img
İsrail basınından rejime Han Yunus'ta ölen 24 asker için soruşturma çağrısı YDH

İsrail basını, Gazze'nin güneyinde bir günde 24 askerinin öldürüldüğü olayın ardından 'dersler çıkarılması' gerektiği ve yaşanan zafiyetin soruşturulması gerektiğini yazdı.




YDH - İsrail ordusu, dün abluka altındaki Gazze'de 24 askerinin öldürüldüğünü ve bunun kara harekâtının başlamasından bu yana en ölümcül gün olduğunu açıkladı. Ordu, kuvvetlerin yıkmak üzere iki binaya yerleştirdiği mayınların neden olduğu tahmin edilen patlamada ölen 21 yedek askerin de bu gruba dahil olduğunu bildirdi.

Yediot Ahronot gazetesinde yer alan makalede, "Han Hunus'un batısındaki mülteci kampında yaşanan şiddetli çatışmalarda ilk etapta paraşütçü birliklerden üç subay öldürüldü ve iki birlik mensubu da ağır yaralandı. Burada örgütün merkezi askeri yerleşkelerinden biri bulunuyordu. Buradaki çatışmalarla iki hedefe ulaşılması umuluyor: Birincisi Hamas lideri Yahya Sinvar'a rehinelerin serbest bırakılması için müzakerelere başlaması yönünde baskı yapmak, diğeri ise İsrail'i tehdit eden askeri tehlikeyi ortadan kaldırmak. Bir tanksavar füzesiyle öldürülen üç kişi boşuna ölmemişti," ifadelerine yer verildi.

Saatler sonra 21 askerin ölümüyle sonuçlanan ikinci büyük olayın arka planının ise daha az net olduğu kaydedilen makalede, "Bu operasyon, Hamas'ın İsrail'e roket atamayacağı ya da saldırı düzenleyemeyeceği bir güvenlik bölgesi oluşturmak için yapılan bir savunma operasyonuydu. Feci patlama sınırdan ve Kibbutz Kissufim'den sadece 600 metre uzakta meydana geldi. Yıkım için hazırlanan yapılar, keskin nişancılar tarafından İsraillilerin evlerine ateş etmek ya da tanksavar füzeleri ve havan topları için fırlatma rampası olarak kullanılabilirdi," denildi.

Unutulmaması gereken en önemli hususun Hamas'ın hala orada olduğu ve askerlere ateş açabildiği yorumu yapılan makalede, "Teröristler binaların içine ya da diğerlerinin enkazına saklandı. Ölenlerden ikisi doğrudan RPG ateşi alan bir tankın içindeydi. Patlamanın insan hatasından kaynaklanmış olma ihtimali de var. Ne olduğunu anlamak için kapsamlı bir soruşturmaya ihtiyaç var, böylece dersler çıkarılabilir. Bu olay İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yerleştirilen patlayıcıların patlayarak askerlerin ölümüne neden olduğu ikinci olay," anımsatması yapıldı.

Makalede, çıkarılacak dersin 'patlamaya hazır patlayıcılar olduğunda, son aşamalarda doğrudan yer almayan herkesin, görevi tamamlamak için gereken süreyi uzatmak pahasına da olsa tehlike bölgesinden uzaklaşması gerektiği' olduğuna işaret edilerek şunlar kaydedildi:

"Bu kadar çok sayıda askerin öldürülmesinin yarattığı trajedi, İsrail halkının bugüne kadar savaşta liderliğine verdiği meşruiyeti etkileyebilir. Benzer olayların yaşanmaması için dersler çıkarılmalı."