İsrailli bakan: Savaş bu şekilde biterse İsrail çöker

img
İsrailli bakan: Savaş bu şekilde biterse İsrail çöker YDH

İsrailli bakan, savaşı bu şekilde durdurmanın sadece İsrail hükümetini değil, tüm İsrail’i devirmeye neden olacağını söyledi.




YDH- İsrail Miras Bakanı Amihai Eliyahu, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki savaşı sona erdirme hedeflerinden herhangi birini gerçekleştirememesine rağmen, açık bir zafer elde edilene kadar savaşın durdurulmaması gerektiğini ifade etti.

Amichai Eliyahu, İsrail medyasına verdiği röportajda, “Gazze’deki savaşın tamamen durdurulması karşılığında İsrailli esirlerin serbest bırakılmasına yönelik bir planın uygulanması” olasılığının bulunduğunu doğruladı. Eliyahu, savaşı bu şekilde durdurmanın sadece İsrail hükümetini değil, tüm İsrail’i devirmeye neden olacağını vurguladı.

Eliyahu, “Savaş durursa, sadece Gazze’den ya da kuzeyden değil, her yerden savaşla karşı karşıya kalacağız” diyerek, Gazze Şeridi’nde herhangi bir ateşkesin “hedeflere ulaşılmadan gerçekleşmeyeceğine” inandığını belirtti.

Eliyahu’nun, İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşının başlangıcında, Gazze’yi atom bombasıyla vurma, “Gazze’yi yok etme ve orada İsrail yerleşimlerini yeniden kurma” çağrısında bulunması dikkat çekmiş, bu çağrı işgal rejimi içinde bir eleştiri dalgasına yol açmıştı. İsrail muhalefetinin lideri Yair Lapid, o dönemde Eliyahu’nun açıklamalarını “sorumsuz bir bakandan gelen şok edici ve çılgınca açıklamalar” olarak yorumlamıştı.

Netanyahu ise hükümetindeki aşırılık yanlısı bakanın konuşmasına değinerek “Eliyahu’nun açıklamalarının gerçeklikten kopuk olduğunu ve Eliyahu’nun hükümet oturumlarına katılımının bir sonraki duyuruya kadar askıya alındığını” açıklamıştı.

Eski İsrail Savaş Bakanı Benny Gantz, Eliyahu’nun açıklamasını, “Bir aptal tarafından kuyuya atılan bir taş olduğu” şeklinde yorumlayarak “Bu talihsiz açıklamalar İsrailli esirlerin ailelerinin acılarını arttırıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Mossad’ın eski başkanı Danny Yatom da Eliyahu’nun açıklamalarını yorumlayarak bu bakan ve arkadaşlarının “İsrail’de bir bakanın konumunu utanç verici bir şeye dönüştürdüklerini” söyledi.