WSJ: Kızıldeniz'deki durum Avrupa'da enflasyonu tetikleyebilir

img
WSJ: Kızıldeniz'deki durum Avrupa'da enflasyonu tetikleyebilir YDH

Wall Street Journal, Ensarullah'ın Kızıldeniz'deki operasyonlarının mal tedarikinde aksamalara neden olması nedeniyle Avrupa ülkelerinin enflasyonda artışla karşı karşıya kalabileceğini bildirdi.




YDH- Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Ensarullah'ın Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki opersayonları nedeniyle mal tedarikinde yaşanan sorunların devam etmesi halinde Avrupa ülkelerinin enflasyonda artışla karşı karşıya kalabileceğini yazdı.

Gazetede yer alan makalede, nakliye maliyetlerinin yüksek kalmaya devam etmesi halinde, Avrupa'da yeni enflasyonist baskılara yol açabileceği ve muhtemelen beklenen faiz indirimlerini saptıracağı belirtildi.

Ekonomistler ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) yöneticileri, son arz aksaklıklarını  çok daha düşük bir oranda da olsa 2020-2021'de pandeminin zirvesinde görülene benzer bir enflasyon artışına yol açmasından endişe ediyor.

Gazeteye göre, Avrupa'nın Asya ile ticaretinin yaklaşık yüzde 40'ı Kızıldeniz üzerinden yapıldığından, Avrupalı şirketler tedarik zinciri kesintisi nedeniyle ABD'den daha savunmasız konumda.

Teslimat rotalarının Kızıldeniz'i atlayacak şekilde değiştirilmesinin malların taşınma maliyetini etkilediği anımsatılan makalede, Lojistik platformu Freightos'un endeksine göre, konteyner sevkiyatlarının ortalama maliyetinin geçen yılın aralık ayının sonundan bu yana iki kattan fazla arttığına dikkat çekildi.

Aynı zamanda Çin ve Avrupa'yı birbirine bağlayan bazı güzergahlarda nakliye maliyetleri daha da kayda değer bir artış gösterdi.