Irak Hizbullahı, operasyonlarını neden askıya aldı?

img
Irak Hizbullahı, operasyonlarını neden askıya aldı? YDH

Irak Hizbullah’ı Amerika’nın Irak ve Suriye’deki üslerine yönelik operasyonlarını geçici olarak durdurduğunu açıkladı.




YDH- Irak Hizbullah’ı Genel Sekreteri Ebu Hüseyin el-Hamidavi, yayımladığı bir bildiriyle Irak hükümetini Amerikan güçlerinin Irak’tan çekilmesi konusunda yapılan görüşmelerde zor durumda bırakmamak için operasyonları geçici olarak durdurduklarını açıkladı.

Irak Hizbullah’ının da içinde yer aldığı Halk Seferberlik Güçleri, resmi olarak Irak Silahlı Kuvvetlerinin bir parçası sayılıyor ve silahlı kuvvetler baş komutanı olarak başbakana bağlı bulunuyor.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Amerika’nın önceki haftalarda Halk Seferberlik Güçleri üslerine yaptığı saldırı üzerine ülkedeki yabancı güçlerin çekilmesini öngören bir girişim başlatmıştı.

Irak Hizbullahı Genel Sekreteri Ebu Hğüseyin el-Hamidavi yayımladığı bildiride şu ifadelere yer verdi:

“Cihat yoluna adım atmak zor ve ağır bedelleri olan bir iştir. Bu yola adım atan özgürlükçüler, fedakarlıklarının bedeli ne kadar ağır olsa da Allah’ın rızasının ve mazlumları desteklemenin yanında çok küçük olduğunu biliyor. Irak Hizbullahı, başkalarının müdahalesi olmaksızın Gazze’nin mazlum ve kararlı halkını destekleme kararı aldı. Direniş Ekseni’ndeki kardeşlerimiz, özellikle de İran İslam Cumhuriyeti, bizim cihadi eylemlerimizin mahiyetini bilmiyor ve Irak ve Suriye’deki işgalci Amerikan güçlerine yönelik şiddetin tırmandırılmasına itiraz ediyordu. Biz insani görevlerimize ve inançlarımıza bağlı kalarak akıl ve tedbirle hareket ettik. En zor ve ağır şartlarda şer’i ve ahlaki sınırlara özenle dikkat ettik.”

Ebu Hüseyin Hamidavi, bildiride operasyonlarını geçici olarak durdurmanın sebebiyle ilgili olarak da şunları söyledi: “Irak hükümetinin mahcup duruma düşmesini önlemek için işgalci güçlere yönelik askeri operasyonlarımızı askıya aldığımızı ilan ediyoruz. Gazze halkını başka yöntemlerle desteklemeye devam edeceğiz. Ketaib-i Hizbullah’ın yiğit ve özgür mücahitlerine Amerika’dan onlara yönelecek her türlü saldırganlığa karşı geçici olarak savunma pozisyonunda kalmalarını tavsiye ediyorum.”

Iraklı kaynaklar, Hizbullah Tugayları’nın (Ketaib-i Hizbullah) bu kararı almasında Amerikan güçlerinin Irak’tan çekilmesi için Washington’la görüşmeler başlatan ırak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin talebinin etkili olduğunu ifade ediyor.