Washington Post: Ortadoğu’da işler Washington’un istediği gibi gitmiyor

img
Washington Post: Ortadoğu’da işler Washington’un istediği gibi gitmiyor YDH

Washington Post’ta yer alan bir analizde, ABD’nin, bir yanda iç politik sıkıntılarla, diğer yanda Orta Doğu'nun değişken dinamikleri ile mücadele eden hassas bir dengeleme eylemiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.




YDH- İsrail'in Gazze'de Filistinlilere karşı sürdürdüğü katliamlarla bağlantılı olarak diğer bölgelerde de gerilim tırmanıyor.  Washington Post gazetesinde yer alan bir makaleye göre, Beyaz Saray'ın İsrail’i dizginleme çabalarına rağmen Ortadoğu'da işler, Washington’ın istediği gibi gitmiyor.  

The Washington Post'tan Ishaan Tharoor’a göre, “Gazze’den yükselen ateş kıvılcımları diğer bölgelere de sıçrıyor.”

İsrail’in hali hazırda Lübnan ve Suriye’de saldırılar gerçekleştirdiğini ve ABD’nin Yemen’e yönelik saldırılarının devam ettiğini kaydeden Tharoor, Irak direnişi tarafından gerçekleştirilen İHA saldırılarının, ABD için en acil sorun olduğunu vurguladı.

Ürdün'ün Suriye sınırındaki bir üste bu hafta sonu meydana gelen saldırı, üç ABD askerinin ölümü ve en az 40 askerin yaralanmasıyla sonuçlanmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, "Hiç şüpheniz olmasın ki, tüm sorumlulardan kendi seçeceğimiz zamanda ve şekilde hesap soracağız” ifadesini kullanmıştı.

Makaleye göre, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman es-Sani, Washington ziyareti sırasında, "Durumun orada burada kaynadığını ve ne yazık ki herkesin uçurumun kenarında dans ettiğini görüyoruz” ifadesini kullandı.

Es-Sani ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırganlığının, bölgesel güvenliği istikrarsızlaştırabileceğini ve İsrail ile Filistin Direnişi arasındaki hassas dolaylı müzakerelere tehdit oluşturabileceğini vurguladı.

Tharoor ilgili analizinde ayrıca, savaş yanlısı Cumhuriyetçilerin, İran'a karşı gerilimi tırmandırma çağrısında bulunduğunun altını çizdi.

Yazara göre, Biden yönetimi bir tarafta iç politikadaki zorluklar, diğer tarafta Orta Doğu'nun değişken dinamikleriyle başa çıkma konusunda hassas bir denge kurma eylemiyle karşı karşıya.

Risklerin inkar edilemeyecek kadar önemli olduğunu belirten Tharoor, “ABD ve İran güçleri arasında doğrudan bir çatışma muhtemelen İsrail ile Filistin  arasında ateşkes sağlanması ihtimalini engelleyecektir” dedi.

Washington Post gazetesi, The Guardian’dan Simon Tisdall’ın konuyla ilgili görüşlerine de yer verdi. Tisdall, ABD ve İran arasındaki doğrudan çatışma ihtimali hakkında “Bunun, Hizbullah'ın İsrail'e topyekûn bir saldırısını tetikleyeceği neredeyse kesin. Irak ve Suriye'deki yerel çatışmaları felakete dönüştürebilir ve Mısır, Ürdün ve Körfez'deki dost rejimleri istikrarsızlaştırabilir” yorumunu yaptı.

Tisdall ilgili yorumunun devamında batı demokrasilerini, “İngiltere gibi Washington'u destekleyecek olanlar ile Fransa, Almanya ve İtalya gibi Tahran'a diplomatik erişimi makul bir şekilde öncelik verebilecek olanlar” diye ayırıp, “Açık uçlu bir ABD-İran çatışması, batı demokrasilerini, belki de kalıcı olarak bölecektir” öngörüsünde bulundu.