İsrailliler her gün saatlerce Hamas videolarını izliyor

img
İsrailliler her gün saatlerce Hamas videolarını izliyor YDH

Devam eden savaş sırasında İsrailli yerleşimcilerin cinsel aktivitelerini araştıran bir çalışma yerleşimcilerin her gün saatlerce Hamas videolarını izlediğini gösterdi.




YDH- Virtual Jerusalem sitesinde yer alan habere göre, Filistinliler ile İsrail rejimi arasında 7 Ekim 2023’ten bu yana devam eden savaşta İsrailli yerleşimcilerin cinsel aktivitelerinin nasıl ve ne yönde değiştiğini tespit etmeyi amaçlayan bir çalışma, yerleşimcilerin her gün saatlerce Hamas’ın yayımladığı videoları izlediğini ortaya koydu.

Ariel Üniversitesinden Dr. Aryeh Lazar ve Talli Rosenbaum ile Hayfa Üniversitesinden Prof. Ateret Gewirtz-Meydan tarafından yürütülen çalışmada stres altında yaşayan İsrailli yerleşimcilerin cinsel davranışlarına dair bazı sorular soruldu.

Yaş ortalaması 44 olan 1200 Yahudi ile yapılan görüşmeler neticesinde bu kişilerin hemen hepsinin neredeyse her gün saatlerce Hamas tarafından yayımlanan videoları izledikleri açığa çıktı.

Görüşme yapılan kişilerin ağırlıklı kısmının dindar, aşırı dindar ve laik Yahudilerden oluştuğunu ve bunların da önemli bir kısmının evli olduklarını belirten araştırmacılar, Hamas videolarını izleyenlerin yarısının cinsel tutumlarında menfi yönde değişim olduğunu tespit ettiklerini açıkladılar.

Araştırmaya göre, aniden başlayan ve ne kadar süreceği bilinmeyen siren sesleri, sürekli olarak yapılan güvenlikle ilgili açıklamalar, çok sayıda kişinin yakınlarının Gazze’deki savaşta yer alması İsrailli yerleşimcileri olumsuz yönde etkiliyor.

Talli Rosenbaum bu durumun 50 yıl önceki Yom Kipur Savaşı (Ekim Savaşı) sırasında da yaşandığını ama uzun süre konuşulmadığını söylüyor.

7 Ekim 2023’te gerçekleşen Aksa Tufanı Operasyonu ile Filistinliler ile İsrail rejimi arasında başlayan savaş dördüncü ayını doldurmuşken, tüm kısıtlamalara rağmen Filistinlilerin sosyal medya üzerindeki etkisinin giderek arttığı görülüyor.

Uzmanlar, İsrail rejiminin savaşın neticelerine dair ağır bir sansür uyguladığını ancak İsrailli yerleşimcilerin sosyal medya üzerinden savaşın gidişatına dair gerçek haberlere ulaştığını ve hükümetlerinin açıklamalarına güvenmediklerini dile getiriyor.