Haaretz: Refah operasyonu için kesin bir tarih yok

img
Haaretz: Refah operasyonu için kesin bir tarih yok YDH

İsrail medyası, Refah'a saldırı olabileceğine yönelik açıklamaların, İsrailli esirlerin serbest bırakılması konusunda bir anlaşmaya varması için Hamas üzerinde baskı oluşturabileceğini yazdı.




YDH- Haaretz gazetesinde ilgili kaynaklara dayandırılarak bugün yayımlanan haberde, İsrail ordusunun Refah'taki operasyonunun tarihinin henüz belirlenmediğini bildirdi.

Haaretz'e göre, Tel Aviv yetkililerinin Refah'a saldırı olasılığına ilişkin açıklamaları, Hamas'a, İsrailli esirleri serbest bırakılması konusunda bir anlaşmaya varması için baskı yapabilir.

Esirlerin serbest bırakılması anlaşmasına ilişkin müzakerelerin perde arkasında devam ettiğini belirten gazete, "İsrail, Hamas'ın Paris mutabakatı temelinde ilerlemesini istiyor" açıklamasında bulundu.

Haaretz şöyle devam etti: "İsrail, Mısır topraklarından geçerek Gazze Şeridi'ne giden tünellerle ilgili ayrıntılar konusunda henüz Mısır'la bir anlaşmaya varmadı."

Dün akşam İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'e, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin en güney noktasındaki kara operasyonunun muhtemelen önümüzdeki iki hafta içinde başlayacağını söylemişti.

İsrail'in İbranice yayın yapan Kan TV kanalı da Mısır ve ABD'nin talebi üzerine İsrail ordusunun Refah'taki operasyonunun, şehir sakinlerinin "toplu tahliyesinin" tamamlanmasının ardından düzenleneceğini bildirdi.  

Kan TV ayrıca, operasyondan önce, Tel Aviv ile Kahire'nin, Gazze ile Mısır arasındaki “Selahaddin Koridoru' olarak bilinen sınır bölgesinde yürütülecek askeri faaliyet konusunda da anlaşacaklarını açıkladı.

Bir tarafta İsrail rejimi böyle bir operasyon planlarken, yetkililerse bir milyondan fazla Filistinlinin son saldırılardan dolayı bu sınır kentine sığınmış olduğuna dikkat çekiyorlar.

Öte yandan, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron da bugün yaptığı açıklamada, Gazze nüfusunun yarısının Refah'a sığındığına dikkat çekerek, İsrail ordusunun bu bölgeye saldırı planından büyük “endişe” duyduğunu söyledi.