Biden’ın iki devletli çözümü İsrail için yeni fırsat

img
Biden’ın iki devletli çözümü İsrail için yeni fırsat YDH

İsrail basını Netanyahu’nun Amerikan Başkanı Joe Biden’ın önerdiği iki devletli çözümü yeni bir fırsata dönüştüreceğini yazdı.




YDH- Israel Hayom’da Airel Kahane imzasıyla yayımlanan yazıda Netanyahu’nun Suudi anlaşmasının bir parçası olarak ABD'nin Filistin devleti planını kabul etmeyi değerlendirdiği bildirildi.

Yazıya göre Biden yönetiminin tek taraflı olarak Filistin devletini tanıması halinde İsrail muhalefetini dile getirecek ve Filistin devletini içeren bir anlaşmanın yalnızca doğrudan müzakereler yoluyla tartışılacağını açıkça belirtecek. 

Israel Hayom'a açıklamada bulunan bir diplomatik kaynak, İsrail'in Amerika'nın hamlesini kabul ederek Suudi Arabistan ile tarihi bir siyasi atılım gerçekleştirmeyi umduğunu söyledi.

Perşembe günü Washington Post, Biden yönetiminin birkaç hafta içinde Filistin devletini resmen tanımayı planladığını bildirdi. 

Habere göre bu durum, böyle bir girişimin 7 Ekim saldırısından sonra İsrail'in güvenliğini tehlikeye atacağını savunan birçok İsrailli bakanının sert eleştirilerine yol açtı.

Ancak Netanyahu ancak perşembe gecesi, biraz geç de olsa ılımlı bir ret cevabı yayımladı. Cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında da bu sözlerini tekrarladı ve şunları söyledi: 

"İsrail, Filistinlilerle kalıcı bir anlaşma yapılmasına ilişkin uluslararası emirleri açıkça reddediyor. Böyle bir düzenleme ancak taraflar arasında ön şart olmaksızın doğrudan müzakerelerle gerçekleştirilebilir. İsrail, Filistin devletinin tek taraflı tanınmasına karşı çıkmaya devam edecektir. 7 Ekim katliamının ardından böylesi bir tanınma, terörü benzeri görülmemiş şekilde ödüllendirecek ve gelecekte herhangi bir barış anlaşmasını önleyecektir."

Gazeteye açıklama yapan diplomatik kaynağa göre Netanyahu, fiili olarak ABD ile uyumlu bir tutum sergileyerek Amerikalıların Suudileri, İsrail'in Filistin davasını ilerletmek için önemli adımlar attığına ikna edebileceklerini umuyor. Bunun ödülü Riyad'ın İsrail'i tarihi olarak tanımayı kabul etmesi olacaktır.

Netanyahu henüz nihai bir karar vermedi ancak bu konu kendisi ve Amerikalılarla görüşmelere öncülük eden Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer tarafından ciddi şekilde değerlendiriliyor.

İsrail, Batılı ülkelerin Filistin devletini tek taraflı olarak bir tanıması fikrine uzun süredir karşı çıkıyor. Kudüs'teki varsayım, böyle bir tanınmanın bir ödül olacağı ve Filistinlilerde İsrail'le müzakere etme konusunda caydırıcı etki yapacağı yönünde; çünkü bu, uluslararası toplumun İsrail'den tek taraflı tavizler aldığı anlamına geliyor.

Diplomatik bir kaynak, Amerika'nın hamlesinin devam etmesi halinde bunun ciddi bir siyasi darbe vuracağını söyledi. 

Kaynak, birçok Batılı ülkenin Washington'u takip edeceğini ve Filistin devletini tanıyacağını tahmin ettiğini belirtti; ancak tanımanın ifadesinin yani Filistin devletinin topraklarını ve başkentini tanımlayıp tanımlamamasının, güvenlik alanını kimin kontrol ettiği gibi hususların ifadede yer alıp almamasının çok önemli olduğuna dikkat çekti.

 



Makaleler

Güncel