İsrail ordusu “7 Ekim başarısızlığını” soruşturuyor

img
İsrail ordusu “7 Ekim başarısızlığını” soruşturuyor YDH

The Jerusalem Post gazetesi, İsrail ordusunun, “7 Ekim başarısızlığına” dair bir rapor hazırladığını duyurdu.




YDH- The Jerusalem Post, İsrail ordusunun, Hamas'ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonunun önlenememesine ilişkin ilk “ara raporunu” 2024 yazının başlarında, muhtemelen Haziran ayı gibi yayınlayacağını duyurdu.

Gazete, ordunun zaten birkaç aydır soruşturmanın nasıl yürütüleceğini tartıştığını ve soruşturma faaliyetlerinin mart ayı başında hızlı bir şekilde başlayacağını iddia etti.

The Jerusalem Post’a göre, “ara rapor” İsrail ordusunun kendi içinde hazırlanacak, operasyonel konulara odaklanacak ve yaklaşık üç ay içinde yayınlanacak.

Haberde, eski Savunma Bakanı Şaul Mofaz ve İsrail Ordusu Askeri İstihbarat Birimi AMAN'ın eski Başkanı General Aharon Zeevi Farkaş tarafından yönetilmesi planlanan   “dış soruşturmanın” ise süresiz olarak ertelendiği bildirildi.

Gazeteye göre bunun nedeni, İsrail ordusunun, Başbakan Benyamin Netanyahu tarafından yoğun eleştirilere maruz kalması ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın desteğini alamaması.

Haberin devamında şu iddialar yer aldı: “Netanyahu, 7 Ekim başarısızlığındaki rolünün soruşturulmasına ve seçimlerin öne alınmasına yönelik her türlü girişime karşı çıkarak, mevcut hükümetin görev süresinin dolacağı 2026 yılına kadar başbakanlığını korumak istiyor.

Başbakan, ordunun başarısızlıklarına odaklanacak bir iç operasyonel IDF incelemesinin aksine, daha geniş bir yetkiye sahip dış denetçilerin bulunmasının kendisine karşı soruşturmaya yol açabileceğinden endişe ediyor.”

İsrail ordusunun hâlâ bir noktada dış soruşturma yapmak istediğini belirten The Jerusalem Post, ordunun, “dış soruşturmayı yürütmesi için önerilen kişilere itiraz eden siyasi sınıfla müzakerelerin bir parçası olarak, söz konusu kişilerin bazılarını değiştirebileceğini kabul ettiğini” açıkladı.

Buna paralel olarak, Devlet Denetçisi Matanyahu Englman’ın yaklaşık bir aydır IDF ile işbirliği yaparak dışsal ve geniş kapsamlı bir soruşturma gerçekleştirmeye çalıştığı ve Netanyahu’nun da bu incelemeye itiraz etmediği bildirildi.

Ancak medya, muhalefet ve İsrail ordusundaki çoğu kişinin buna karşı çıktığını söyleyen gazete, Englman’ın, birçok hassas konuda genellikle Netanyahu'yu desteklemesinin bu itirazların ana sebebi olduğunu öne sürdü.

The Jerusalem Post, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin, böyle bir dış soruşturmanın İsrail ordusunun “Hamas ve Hizbullah'la savaşı sürdürme kabiliyetini bozacağını” söyleyerek itiraz ettiğini belirtti.

The Jerusalem Post, Halevi’nin, Englman'a her iki cephedeki önemli sorunlar çözülene kadar beklemesini önerdiğini, Englman’ınsa savaşın uzun süreceğini ve bu nedenle de soruşturmanın ertelenemeyeceğini söylediğini açıkladı.

Gazetenin bildirdiğine göre, ikili, şubat ayı başında bir araya gelerek soruşturmanın zamanlaması konusunda bir mutabakata varmaya çalıştı, ancak görünüşe göre hâlâ ciddi anlaşmazlıkları var.

Netanyahu’nun “bir devlet soruşturma komisyonuna karşı olduğunu” ve bu komisyonu da ne zaman onaylayacağı belli olmadığını bildiren The Jerusalem Post, söz konusu soruşturmanın, 2024 ortasına kadar ve hatta muhtemelen 2024'ün sonlarına doğru gerçekleşebileceğini açıkladı.

Haberde ayrıca, gelişmeler bu şekilde devam ettiği takdirde bu soruşturmanın sadece İsrail ordusunun iç operasyonel soruşturması çerçevesinde kalabileceği vurgulandı.

Haberin sonunda şu öngörüler yer aldı: “Netanyahu'nun 7 Ekim başarısızlığındaki rolüne ilişkin soruları bertaraf etmedeki mevcut başarısına rağmen, Halevi veya mevcut IDF İstihbarat Şefi Tümgeneral Aharon Haliva ve Shin Bet Direktörü Ronen Bar gibi üst düzey IDF yetkilileri, IDF'nin bu ara raporunun yayınlanmasının ardından 7 Ekim'deki rollerinin sorumluluğunu üstlenmek için istifa ederlerse, Netanyahu'nun üzerindeki baskı da büyük ölçüde artabilir.”



Makaleler

Güncel