İsrail medyası: Fitch, İsrail'in kredi notunu düşürmeyi planlıyor

img
İsrail medyası: Fitch, İsrail'in kredi notunu düşürmeyi planlıyor YDH

Moody's'in ardından ABD'li derecelendirme kuruluşu Fitch'in de mevcut savaş koşulları nedeniyle İsrail'in kredi notunu düşürmeyi düşündüğü bildirildi.




YDH- El-Meyadin’inde yer alan bir habere göre, İsrailli Ynet haber sitesi, Moody's'in ardından ABD'li derecelendirme kuruluşu Fitch'in ekonomi analistlerinin de üst düzey ekonomi yetkilileriyle yapılan son dakika görüşmelerinde not indiriminin ertelenmesi yönünde ikna edilmedikleri takdirde, mevcut savaş koşulları nedeniyle İsrail'in kredi notunu düşürmeyi tercih ettiğini bildirdi.

Şubat ayı başında Moody's, Gazze Şeridi'ndeki savaşın etkisi nedeniyle İsrail'in kredi notunu bir kademe düşürerek A1'den A2'ye düşürmüştü. Ayrıca Hizbullah'la "gerginliğin tırmanması riski" nedeniyle İsrail'in borç görünümünü de "negatif"e indirmişti.

İsrail'in ırkçı ve aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Moody's'in ülkenin kredi notunu negatif görünümle 'A2'ye düşürme kararına tepki göstererek, "Moody's'in notu düşürme açıklaması hiçbir ciddi iktisadi argüman içermiyor," ifadelerini kullanmıştı.

Smotrich, "Bu tamamen İsrail'in sürdürülebilirliğinin güvenliğine ve haklılığına olan güven eksikliğini yansıtan, kötümser ve mesnetsiz bir jeopolitik dünya görüşüne dayanan siyasi bir manifestodur," demişti.

Site, Ekim ayı sonunda Fitch'in A1 notunun şimdilik korunacağını, ancak gelecek için negatif bir görünüm iliştirileceğini açıkladığını hatırlattı.

İsrail haber sitesi, Fitch'in kapsamlı raporunun, kuruluş ile üst düzey İsrailli yetkililer arasındaki görüşmelerin sonuçlanmasının ardından üç hafta içinde yayınlanmasının beklendiğini belirtti.

Haberde, İsrail Genel Muhasebecisi Yali Rothenberg'in dün Londra'ya giderek, kuruluşun ekonomistleriyle görüştüğü ve onları not indiriminden vazgeçirmeye çalıştığı bildirildi.

Site, Rothenberg'in Fitch'e iki hafta içinde İsrail Knesset'inin 2024 yılı için yeni bir bütçeyi onaylayacağını ve bu yıl ve 2025 yılının başında bütçe açığını azaltacak önlemleri içereceğini açıklamasının beklendiğini belirtti.

Ynet, önlemler arasında KDV ve sağlık vergilerinin artırılması, büyük İsrail bankalarına önemli bir vergi uygulanması ve önemli bütçe kesintileri getirilmesinin de yer aldığını ekledi.

Siteye göre, Fitch ekonomistlerinin yakında yayınlayacakları raporda, savaş nedeniyle artan güvenlik harcamalarına bağlı olarak, İsrail’in borç-GSYİH oranında %59'dan %68'e yükselen gözle görülür bir artışa karşı uyarıda bulunmaları bekleniyor.

Öte yandan Ynet, üçüncü büyük derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings'in de Fitch'in adımlarını takip ederek önümüzdeki haftalarda İsrail ekonomisi hakkında olumsuz bir rapor yayınlayacağını ve İsrail'in kredi notunu düşürmeyi değerlendirebileceğini belirtti.



Makaleler

Güncel