İsrail rejimi, uluslararası insani yardım kuruluşlarının personeline vize vermeyi durdururken tüm personel, 2023'te verilen son vizelerin süresinin dolacağı sonbahar başında ülkeyi terk etmek zorunda kalacak.
YDH - İsrail, işgal altındaki Filistin topraklarında çalışan uluslararası insani yardım kuruluşlarının personeline vize vermeyi durdurarak Gazze'ye gıda ve diğer hayati malzemelerin sokulması çabalarına engel olmaya devam ediyor.
Guardian'ın haberine göre insani yardım örgütleri, aralarında örgüt başkanlarının da bulunduğu onlarca yabancı yardım çalışanının bölgeyi terk etmek zorunda kaldıkları ya da vize sürelerini aştıkları ve çalışmaya devam edebilmek için sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya oldukları uyarısında bulundu.
Batı Şeria ve Gazze'de faaliyet gösteren yardım gruplarını temsil eden bir şemsiye grup olan Uluslararası Kalkınma Ajansları Birliği (AIDA) Direktörü Faris Aruri, durumdan Gazze'de çalışmanın çeşitli zorluklarıyla başa çıkabilecek uzmanlık deneyimine sahip acil müdahale ekiplerinin özellikle etkilendiğini belirtti.
Halihazırda 57 personelin vizesi doldu, 40'tan fazlasının vizesi de haftalar içinde dolacak ve insani yardım örgütleri, Gazze'deki operasyonları büyütmek için gereken 50 uluslararası personeli daha işe alamıyor.
İsrail yeniden vize vermeye başlamazsa, tüm yabancı insani yardım çalışanları 2023'te verilen son vizelerin süresinin dolacağı sonbahar başında ülkeyi terk etmek zorunda kalacak.
Öte yandan İngiltere'nin gölge dışişleri bakanı David Lammy, salı günü parlamentoda konuyu gündeme getirerek hükümeti İsrail'e harekete geçmesi konusunda baskı yapmaya çağırdı.
Lammy, "Savaşın patlak vermesinden bu yana insani yardım vizelerini yenilemeyen İsrail, Filistin halkının en çok ihtiyaç duyduğu bir zamanda insani yardım çalışanlarını sınır dışı edilmekle karşı karşıya bırakıyor," ifadelerini kullandı.
Vize kısıtlamalarından BM çalışanları da etkileniyor ve personele İsrail ve Gazze'ye yalnızca kısa süreli erişim izni veriliyor.
BM Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini, BM genel kurul başkanına lojistik zorlukları sıraladığı bir mektupta "Gazze'dekiler de dahil olmak üzere çoğu uluslararası personel için vizeler bir ya da iki ayla sınırlandırıldı," diye konuştu.