Axios: Biden, Katar ve Mısır'a Filistin direnişini ikna etmeleri için baskı yapıyor

img
Axios: Biden, Katar ve Mısır'a Filistin direnişini ikna etmeleri için baskı yapıyor YDH

Axios'a konuşan kaynaklar, Biden'ın Katar ve Mısır'a esir takası müzakerelerinde Filistin direnişini anlaşmaya ikna etmeleri yönünde baskı yaptığını bildirdi.




YDH - Axios'a konuşan iki ABD'li yetkiliye göre Başkan Joe Biden, perşembe günü Katar Emiri ve Mısır Cumhurbaşkanı ile yaptığı telefon görüşmesinde doğrudan "Bana bir anlaşma getirin," mesajını verdi.

Biden, esir takası müzakerelerinde kilit arabulucular olan Katarlılar ve Mısırlılardan, 10 Mart'ta başlayacak olan Ramazan ayından önce Filistin direnişinin anlaşmaya varmasını sağlamalarını istiyor.

ABD, Mısır ve Katar tarafından 23 Şubat'ta Paris'te sunulan çerçevenin bir parçası olarak İsrail, yaklaşık 400 Filistinli mahkûmu serbest bırakacak.

Karşılığında Filistin direnişi, aralarında kadınlar, kadın askerler, 50 yaş üstü erkekler ve ciddi sağlık sorunları olan erkeklerin de bulunduğu yaklaşık 40 İsrailli tutukluyu serbest bırakacak.

Çerçeve ayrıca Gazze'deki çatışmalara yaklaşık altı haftalık bir ara verilmesini (serbest bırakılan her canlı esir için bir gün) ve Filistinlilerin bölgenin kuzey kesimine başlangıçta ve kademeli olarak geri dönmeye hazır olmasını da içeriyor.

ABD'li ve İsrailli yetkililer Hamas'ın önerilen anlaşmaya verdiği yanıtta hayatta olan esirlerin bir listesinin ya da grubun karşılığında kaç Filistinli mahkum talep ettiğinin yer almadığını söylüyor.

Görüşmeler hakkında doğrudan bilgi sahibi iki kaynağa göre Biden, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad es-Sani ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile yaptığı telefon görüşmelerinde ABD'nin İsrail'e anlaşmayı kabul etmesi için baskı yaptığını anlattı ve muhataplarına Filistin direnişine de aynı baskıyı yapmaları çağrısında bulundu.

Görüşmeler hakkında doğrudan bilgi sahibi olan bir başka ABD'li kaynak ise "Her üç lider de pakette kalan boşlukların kapatılmasının Hamas'ın sorumluluğunda olduğu konusunda hemfikir," ifadelerini kullandı.

Kaynak, "Mısırlı ve Katarlı liderler Hamas'la birlikte yürüttükleri çabaları anlattılar ve bu işin bir an önce halledilmesi için duydukları aciliyet hissini paylaştılar," diye konuştu.

Üst düzey bir İsrailli yetkili, rejimin müzakere ekibine liderlik eden Mossad direktörü David Barnea'nın her gün CIA Direktörü Bill Burns ile esir takası müzakereleri hakkında konuştuğunu aktardı.

Anlaşma şansını yüzde 50 olarak değerlendiren yetkili, "Biden'ın kişisel katılımı ve Katar ve Mısır liderleriyle yaptığı görüşmeler son derece önemli," yorumunu yaptı.

ABD'li bir yetkili, perşembe günü Gazze'de bir yardım konvoyunun vuralarak 100'den fazla Filistinlinin katledilmesini Biden'ın ateşkesi beraberinde getirecek bir esir takası anlaşması arayışındaki aciliyetini artırdığını vurguladı.

Diğer yandan iki ABD'li yetkili, sadece bir esir takası anlaşması ve ateşkesin Gazze'deki durumu önemli ölçüde iyileştirebileceğini, böylece daha fazla gıda ve tıbbi malzemenin ihtiyaç sahiplerine ulaşabileceğini ve suç çetelerinin yardımları yağmalama güdülerinin azalacağını bildirdi.

Basında yer alan haberlere göre bir Hamas heyeti Mısırlı istihbarat yetkilileriyle görüşmek üzere Kahire'de bulunuyor. CIA temsilcileri de müzakereleri izlemek üzere orada.

Müzakerelerde iki ana tıkanma noktası mevcut; serbest bırakılan her esir için kaç Filistinli mahkûmun serbest bırakılacağı ve kaç Filistinli sivilin Gazze'nin kuzeyindeki evlerine dönmesine izin verileceği.

Üst düzey bir ABD'li yetkili, "İsrailliler anlaşma şartlarını kabul etti ve Hamas'ın da kabul etmesi halinde altı haftalık ateşkes hemen başlayabilir. Hâlâ Ramazan'a kadar bir anlaşma yapabileceğimizi umuyoruz. Top Hamas'ın sahasında," diye konuştu.