CENTCOM komutanının 'anlamlı' Ortadoğu turu

img
CENTCOM komutanının 'anlamlı' Ortadoğu turu YDH

Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) komutanının Mısır, Ürdün, Suriye ve İsrail'i ziyaret ettiği bildirildi.




YDH- Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın (CENTCOM) sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, CENTCOM Komutanı General Michael Erik Kurilla, 27 Şubat-3 Mart tarihleri arasında Mısır, Ürdün, Suriye ve İsrail'i ziyaret etti.

Kurilla’nın programının 27 Şubat'ta Mısır gezisiyle başladığı bildirildi. Mısır gezisi sırasında el-Ariş bölgesini ve Refah sınır kapısını ziyaret eden Kurilla’nın, bazı uluslararası sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Mısırlı askeri yetkililer ve ülkedeki ABD Büyükelçiliği çalışanları ile bir araya geldiği belirtildi.

28 Şubat'ta Ürdün'e geçen Kurilla’nın, Ürdün Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Ahmed el Huneyti ile devam eden Gazze savaşını, Ensarullah’ın operasyonlarını ve bölgesel güvenlik meselelerini konuştuğu açıklandı. 

28 ve 29 Şubat'ta hem Ürdün'deki hem de Suriye'deki Amerikan işgal üslerini ziyaret eden ABD'li komutanın el-Tanf üssü yanı sıra Rumeylan ve ABD'nin Fırat çevresindeki tesislerde de görüşmeler gerçekleştirdiği kaydedildi.

Açıklamaya göre, Kurilla, SDG’nin kontrolü altındaki yerlerde “ABD askerlerinin korunmasına dair önlemleri” konuştu; yerel liderlerle bir araya geldi ve IŞİD'le ilgili son gelişmelere dair "ilk elden" bilgi aldı.

Kurilla'nın terör örgütü IŞİD üyelerinin ve ailelerinin SDG denetiminde tutulduğu Roj ve el-Hol kamplarını ziyaret ettiği de açıklandı. Açıklamaya göre, ABD'li komutan Haseke'deki kampların yöneticileriyle bir araya gelerek, buralardaki “IŞİD'lilerin kendi ülkelerine geri gönderilmesini, rehabilitasyonunu ve yeniden entegrasyonunu” ele aldı.

CENTCOM’dan yapılan açıklamada, Kurilla'nın 28 Şubat'ta İsrail'e geçtiği ve burada, 2 Mart'a kadar bir dizi temaslarda bulunduğu duyuruldu.

Kurilla'nın söz konusu temaslar çerçevesinde İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve ordu mensuplarıyla görüştüğü belirtildi.

Bu görüşmede, “İsrail'in hem içinde hem dışındaki güvenlik endişelerinin” ele alındığı, Gazze'deki “insani durumun iyileştirilmesinin” gündeme geldiği aktarıldı.

Kurilla'nın ayrıca, İsrail ordusunun Lübnan sınırından sorumlu kuzey komutanlığının komutanının yanı sıra istihbarat ve özel operasyonlar direktörü ile görüştüğü de açıklandı.



Makaleler

Güncel