Filistin Direnişi: İşgalci rejim oyalama taktiği yapıyor

img
Filistin Direnişi: İşgalci rejim oyalama taktiği yapıyor YDH

Filistin Direnişi’nden üst düzey bir yetkili el-Meyadin'e, Kahire müzakerelerindeki son gelişmeler hakkında bilgi verdi.




YDH- Filistin Direnişi'nden üst düzey bir yetkili bugün el-Meyadin'e yaptığı açıklamada, İsrail rejiminin savaşı sona erdirme konusunda henüz olumlu bir tutum sergilemediğini ve Gazze Şeridi'nden çekilmeyi reddettiğini söyledi.

Filistin Direnişi ile İsrailli yetkililer arasında Kahire'de pazar gününden bu yana devam eden arabuluculuk görüşmeleri hakkında konuşan üst düzey yetkili, el-Meyadin'e son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Yetkili, "Kahire'de devam eden müzakerelerin amacı, kalıcı bir ateşkes, yerinden edilenlerin geri dönüşü, tamamen geri çekilme ve halkımızın ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayacak bir anlaşmaya varmaktır" dedi.

'İsrail' manevra yapıyor

Kaynak, Hamas'ın taleplerini yerine getirmek için mümkün olduğunca esnek davrandığını ancak İsrail’in "arabulucuların çabalarını" görmezden gelmeye devam ettiğini açıkladı.

el-Meyadin'e konuşan üst düzey yetkili, İsrailli yetkililerin savaşı sona erdirme konusunda olumlu bir tavır sergilemediğini ve Gazze Şeridi'nden çekilmek istemediklerini vurguladıklarını söyledi.

Yetkili daha da önemlisi, İsrail’in müzakerelerde "manevra" yaptığını ve çekilme maddelerini tartışmaya zorladığını açıkladı. Yetkili özellikle çekilme maddesini "şüpheli ve belirsiz" olarak nitelendirdi.

Direniş yetkilisi şunu söyledi: "İsrail, eylemin yapılacağı bölgeleri belirtmeden Gazze Şeridi'nden çekilmeyi teklif ederken, Hamas sürecin net haritalarla tamamlanmasını talep ediyor."

İsrail'in bahaneleri ve manevraları süreci engelliyor

Kaynak, İsrail’in, esir oranını müzakerelerin akışını engelleyen bir ihtilaf konusu olarak pazarlamaya çalıştığına dikkat çekti. Ancak durumun böyle olmadığını belirten yetkili, İsrail güdümlü medyanın esir takasına ilişkin iddialarının "kesinlikle doğru olmadığını" vurguladı.

Zorla yerinden edilen Filistinlilerin evlerine geri dönmesi konusunda ise yetkili, İsrail’in süreci kademeli ve ayrıntılı bir prosedür olarak yeniden yapılandırmak istediğini açıkladı.

Söz konusu yetkili şöyle devam etti: "İşgal, rahatlama, yardım ve artan miktarlarda yardım konusunda üzerinde anlaşmaya varılanlara bağlı kalmıyor ve eğer kabul ederse, bunu yapamayacağı da dahil olmak üzere anlamsız bahanelerle kaçıyor."

Tehlikeli bir dönüm noktası yaklaşıyor

Yetkili el-Meyadin'e yaptığı açıklamada, "Müzakereler, başarı olasılığını ve nihai bir anlaşmaya varma ihtimalini tehdit eden tehlikeli bir dönüm noktasına ulaştı" dedi.

Yetkiliye göre, Hamas ilk taleplerine sadık kalarak, İsrail için en önemli konu olan esir takası oranıyla ilgili yeni bir girişimde bulunmadı.

Dahası, arabulucular Hamas'a sözlü olarak, İsrail’in taleplerini kabul edeceğine dair güvence vermeye çalıştı, ancak Filistin Direniş hareketi bu sözlerin tutulmasını sağlayacak yazılı bir belgede ısrar etti.

Üst düzey yetkili, "Mısırlı ve Katarlı arabulucuların huzurunda yapılan görüşmelerin ardından Hamas artık işgalin taleplerine net cevaplar vermeyeceğine ikna oldu" dedi.

İsrail'in, Filistin Direnişi'nin temel talebini göz ardı etmeye devam ettiği için Direniş'e ateşkese bağlı kalacağına dair henüz net bir garanti vermediğini belirten yetkili, Hamas'ın herhangi bir anlaşmanın ilk aşamasında İsrail'in, Gazze Şeridi'ndeki "askeri operasyonlarını tamamen durdurmasını" talep ettiğini, ikinci aşamada ise tam bir ateşkes için görüşmeler yapılacağını sözlerine ekledi.

Uzmanlar, müzakere sürecine ilişkin bu açıklamanın, ABD'nin, Gazze Şeridi'nde ateşkes çağrısında bulunan çok sayıda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararını veto etmesinin ardından gelmesini dikkat çekici bulduklarını söylüyorlar.