CIA Başkanı bu kez İsrail'e gitmiyor

img
CIA Başkanı bu kez İsrail'e gitmiyor YDH

İsrail basınına konuşan rejim yetkilileri ve Amerikalılar, Filistin direnişinin bir anlaşma istemediğini iddia etti.




YDH - ABD, Ramazan ayının önümüzdeki hafta başında başlamasından önce ateşkes karşılığında bir esir takası anlaşması sağlamaya çalışırken CIA Başkanı William Burns Mısır ve Katar'ı ziyaret etmek üzere bölgeye geldi. Burns'ün İsrail'i ziyaret etmesi beklenmiyor.

Yediot Ahronot gazetesine konuşan İsrailli yetkililer, çabalara rağmen Hamas ile bir anlaşmaya varılabileceği konusunda iyimser olmadıklarını, zira Filistin direnişinin bir anlaşma istemediğini iddia etti.

Yetkili, "Hamas müzakerelerde ilerlememe, Gazze'deki açlıktan İsrail'i sorumlu tutma ve medya kuruluşlarını İsrail'e karşı doldurma kararı aldı," ifadelerini kullandı.

Savaş kabinesi perşembe akşamı toplandı ve bunu daha geniş bir güvenlik kabinesi toplantısı izleyecek.

Öte yandan yetkililer, ABD Başkanı Joe Biden'ın ulusa sesleniş konuşmasında Gazze'ye yardım ulaştırılabilmesi için açık denizde bir iskele inşa edecekleri yönündeki açıklamasını yorumladı.

Yetkililer, Amerikalıların en uygun yeri belirlemek üzere Gazze'yi ziyaret ettiklerinden haberdar olduklarını ancak bulgulardan ya da başkanın bu hamleyi duyurma niyetinden haberdar olmadıklarını ifade etti.

Bu durum Biden yönetimi ile Başbakan Binyamin Netanyahu hükümeti arasında artan gerilimin bir başka işareti olarak değerlendiriliyor.

Esir takası görüşmeleri konusunda ise yetkililer, İsrail'in şu anda görüşmelere dahil olmadığını söyledi. Yetkililer, "Sinvar ve Heniyye bir anlaşmanın ateşkes ve insani yardım akışı getireceğini, bunun da bölgedeki koşulları iyileştireceğini anlıyorlar ki bu da istemedikleri bir şey," diye konuştu.

Amerikalı yetkililer de müzakerelerin başarısızlığa uğramasından Filistin direnişini sorumlu tuttu. "Hamas anlaşmayı reddetti ve yaşlı ve hasta rehineleri serbest bırakmayı reddediyor" diyen yetkililer sorumluluğun direnişte olduğunu savundu.