ABD, Gazze'ye geçici liman kuracak

img
ABD, Gazze'ye geçici liman kuracak YDH

ABD Başkanı Biden, orduya Gazze'ye insani yardım için bir deniz yolu açmak üzere 'acil görev' emri verdiğini bildirdi.




YDH - ABD Başkanı Joe Biden, dün yaptığı 'Birliğin Durumu' konuşmasında ABD ordusuna Gazze'ye insani yardım için bir deniz yolu açmak üzere 'acil görev' emri verdiğini açıkladı. Gazze'de geçici bir liman kurma planı, Beyaz Saray'ın Gazze'deki insani krize ilişkin telaşına işaret ediyor.

Söz konusu duyuru, aynı zamanda Biden'ın Demokrat Parti içindeki eleştirelere karşı krizi ele alma yönünde adım attığını gösterme çabası olarak yorumlanıyor.

Axios'a demeç vere üst düzey bir ABD'li yetkili, "Başkan bizden Gazze'ye daha fazla yardım ulaştırmak için tüm seçenekleri değerlendirmemizi ve İsraillileri beklemememizi istedi," ifadelerini kullandı.

ABD'li yetkililer, Biden'ın konuşması öncesinde basın mensuplarına, yardımın geçici limana Kıbrıs üzerinden ulaşacağını söyledi.

ABD ordusu Gazze açıklarında denizde geçici bir iskele kuracak ve kamyonların kıyıya yardım getirmesini sağlayacak bir geçit oluşturacak.

ABD tarafındaki faaliyetleri, Ulusal Güvenlik Konseyi Şefi Curtis Ried yönetecek.

ABD askerleri inşaatta yer alacak, ancak ABD Donanması'na ait gemiler açık denizde bulunacak. Üst düzey bir ABD'li yetkili, "Mevcut plan Gazze'de herhangi bir ABD botunun karaya çıkmasını içermiyor," bilgisini paylaştı.

Sevkiyatları deniz yoluyla koordine etme konusundaki çabalar halihazırda devam ediyordu, fakat en büyük zorluk, büyük gemilerin yanaşıp yardım yükleyebileceği bir derin su limanının olmamasıydı.

Yardım, askeri amaçlarla kullanılmaması için İsrailli güvenlik yetkililerinin de katılımıyla güvenlik kontrollerinden geçecek.

Bununla beraber Axios'a konuşan Kıbrıslı yetkililer, Larnaka limanından Gazze'ye deniz yoluyla insani yardım ulaştırılması konusunu aylardır ABD ve diğer ülkelerle görüştüklerini bildirdi. İsrailli bir yetkili Axios'a rejimin bu girişimi memnuniyetle karşıladığını belirtti.