Moskova'da konser salonuna saldırı

img
Moskova'da konser salonuna saldırı YDH

Moskova'da bir konser salonundaki silahlı saldırıda en az 40 kişinin öldüğü, 100 kişiden de fazlasının yaralandığı biliniyor.




YDH- Cuma akşamı, Moskova'nın batı ucundaki Crocus Belediye Binası'ndaki bir rock konseri sırasında, savaş kıyafetleri giymiş silahlı kişiler konser alanına baskın düzenledi ve kalabalığa ayrım gözetmeksizin otomatik silahlarla ateş açtı.

Rusya'nın devlet haber ajansı TASS'ın Federal Güvenlik Servisi'ne (FSB) dayandırdığı haberine göre, silahlı kişiler Moskova'da büyük bir konser salonunu basıp kalabalığa otomatik silahlarla ateş açarak 40 kişiyi öldürdü ve 100'den fazla kişiyi yaraladı. Patlayıcı içeren saldırı büyük bir yangına neden oldu.

Sosyal medyada dolaşan bir videoda, Rusya'nın başkentinin kuzeyindeki Krasnogorsk banliyösündeki birkaç bin kişiyi barındırabilen ve önde gelen uluslararası sanatçılara ev sahipliği yapan binanın üzerinde büyük siyah duman bulutlarının yükseldiği görüldü. 

Olay yerinde bulunan RIA Novosti haber ajansı muhabiri, silahlı kişilerin otomatik ateş açtığını ve el bombası veya yangın bombası attığını söyledi. 

RIA Novosti'ye göre Rusya'nın ombudsmanı Moskalkova, saldırıyı "terör eylemi" olarak nitelendirirken, Moskova belediye başkanı Sergei Sobyanin bu hafta sonu Rusya'nın başkentinde planlanan tüm halka açık etkinliklerin iptal edildiğini duyurdu.

Beyaz Saray, Rusya'nın başkentindeki silahlı saldırı görüntülerinin "korkunç ve izlemesi zor" olduğunu söyledi. 

Eski Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev Telegram uygulamasında, saldırıdan sorumlu olanların Ukraynalı olduğu ortaya çıkarsa, "hepsinin bulunması ve terörist olarak acımasızca yok edilmesi gerektiğini" yazdı.

Medvedev, Rusya'nın saldırıyla bağlantılı olmaları halinde Ukrayna'nın üst düzey yetkililerini bulup yok edeceğini de ekledi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby de gazetecilere yaptığı açıklamada "Şu anda Ukrayna'nın ya da Ukraynalıların silahlı saldırıya karıştığına dair hiçbir belirti yok. Gecenin bu vaktinde Ukraynalıların terör saldırısıyla bağlantısı olmadığı konusunda sizlerin gözünü açmak isterim.''

Zakharova Beyaz Saray'ın Ukrayna'nın olaya karışmadığına dair yorumlarına şu soruyla yanıt verdi: "Washington'daki yetkililer bir trajedinin ortasında birinin masum olduğuna dair neye dayanarak bir sonuca varıyor?"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova uluslararası topluma olayı kınama çağrısında bulunarak bunu "korkunç bir suç" olarak nitelendirdi.

Zakharova Beyaz Saray'ın Ukrayna'nın olaya karışmadığına dair yorumlarına da şu soruyla yanıt verdi: "Washington'daki yetkililer bir trajedinin ortasında birinin masumiyetine dair neye dayanarak bir sonuca varıyorlar?"

el-Cezire'nin Moskova muhabiri Yulia Shapovalova olay üzerine "Yaklaşık bir hafta önce, Rusya'daki başkanlık seçimlerinden hemen önce ABD ve İngiltere büyükelçiliklerinin internet sitelerinde bir terör saldırısı olasılığına ilişkin uyarı yayınladığını belirtmekte fayda var." yorumunda bulundu.

Terör saldırısının ardından bir açıklama yayınlayan İran hükümeti olayı kınadı. 

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kan'ani, "Moskova'da bir ticaret merkezine düzenlenen ve çok sayıda Rus vatandaşının ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlanan kanlı ve vahşi terör saldırısını şiddetle kınıyoruz" dedi.  

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, başta kurbanların aileleri olmak üzere Rusya hükümeti ve halkına başsağlığı diledi. Ayrıca Kan'ani, İran İslam Cumhuriyeti'nin bu ihtiyaç anında Rusya'nın yanında olduğunu söyledi.

 

 

 



Makaleler

Güncel