İran: Rusya’ya olan güvenimiz azaldı

img
İran: Rusya’ya olan güvenimiz azaldı YDH

SAAF-İran ve Rusya Parlamentoları Dostluk Grubu Başkanı Kâzım Celâli, İran’ın Buşehr nükleer




SAAF-İran ve Rusya Parlamentoları Dostluk Grubu Başkanı Kâzım Celâli, İran’ın Buşehr nükleer santralini yapmayı taahhüt eden Rusya’nın bu santrali geciktirmesinin, İran’ın Rusya’ya olan güveninin azalmasına neden olduğunu söyledi.

 

Rusya Atom Enerjisi Kurumu başkanı Sergey Krienkov’un Tahran ziyareti öncesinde Mehr haber ajansının sorularını cevaplayan Kâzım Celâli, Rusya’nın İran açısından önemli bir konuma sahip olduğunu hatırlatarak “Biz İran’ın nükleer konusunda Rusya’yı ortak olarak gördük” ifadesine yer verdi.

 

İran ve Rusya arasında iktisadi, siyasi, tarihi ve coğrafi olarak önemli ortaklıkların bulunduğunu söyleyen Celâli, “Özellikle de iki ülke arasında bölgesel ve uluslar arası meselelerde önemli görüş birliği vardır; zira her iki ülke de dünya meselelerinde tek yanlı dayatmaya karşıdır; ama iki ülke ilişkilerinin daha da gelişmesi gerekiyor”  dedi.

 

İran ve Rusya ilişkilerinin çok önemli olduğunu belirten İran ve Rusya Parlamentoları Dostluk Grubu Başkanı, “Batı her zaman İran ve Rusya arasındaki ilişkileri bozmaya çalışmıştır ve bu doğrultuda, Avrupa’ya, İran’ın Rusya’ya olumsuz bir gözle baktığını dayatmaya çalışmıştır” dedi.

 

Celâli, nükleer konuda iki ülke arasında olumlu bir havanın olduğunu da hatırlatarak, Buşehr nükleer santralın hizmete açılmasında yaşanan gecikmeden İran’ın Rusya’ya olan güvenin azaldığını  belirtti ve “Bu santralın hizmete açılışının gecikmesi İran kamuoyunda çok büyük olumsuzluğa yol açtı ve Rusya  gelinen bu durumu  telafi etmek zorundadır” diye konuştu.

 

İran Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu sözcüsü Celâli, İran’ın nükleer  santralı için gerekli olan  nükleer yakıtın da Rusya tarafından zamanında teslim edileceğini umduğunu söyledi.



Makaleler

Güncel