Netanyahu'nun koalisyonunda kriz kapıda

img
Netanyahu'nun koalisyonunda kriz kapıda YDH

İsrail Başbakanı Netanyahu, ultra-Ortodoks Yahudilerin silah altına alınması konusunda yarına kadar karar vermek zorunda.




YDH - İsrail yargısı, Başbakan Benyamin Netanyahu'ya Gazze'deki soykırım harekatı devam ederken ve ülkedeki siyasi çatışmalar derinleşirken, ultra-Ortodoks Yahudilerin (Haredilerin) silah altına alınması konusunda karar alması için pazartesi gününe kadar süre tanıdı.

Polico'nun haberine göre İsrail Yüksek Mahkemesi'nin perşembe günü ultra-Ortodoks Yahudi erkeklere yönelik muafiyetleri kısıtlayan kararının ardından Netanyahu, zor bir seçimle baş başa kaldı.

Netanyahu'nun, şimdi mahkemenin ultra-Ortodoksları laik Yahudilerin aleyhine imtiyazlı kılan bir sistemi ortadan kaldırmak için yarına kadar bir plan sunması gerekiyor.

Söz konusu plan, Netanyahu'nun desteğine muhtaç olduğu ultra-Ortodoks milletvekillerini küstürürse koalisyonu zayıflayabilir ve ülke yeni seçimlere gitmek zorunda kalabilir.

Yüksek Mahkeme, askerlik yapmak yerine din okullarında okuyan ultra-Ortodoks Yahudilere verilen devlet yardımlarının askıya alınmasına karar vermişti.

Kararın Netanyahu hükümeti ve şu anda zorunlu askerlik hizmetinden muaf olan on binlerce Haredi açısından geniş kapsamlı sonuçları olabilir.

Basında yer alan haberlere göre mahkeme kararı, Siyonist rejimin Haredi cemaatinin askere alınmasını önleyecek yeni bir yasa üzerinde anlaşmaya varması için 1 Nisan'da belirlenen son tarihten birkaç gün önce geldi.

Netanyahu ve ortakları, halihazırda muafiyetleri bazı revizyonlarla koruyan bir uzlaşma sağlamayı amaçlıyor.