Amerika İsrail'le paylaştığı istihbarat yüzünden endişeleniyor

img
Amerika İsrail'le paylaştığı istihbarat yüzünden endişeleniyor YDH

ABD tarafından sağlanan istihbaratın sivil ölümlerine veya altyapı hasarına yol açan operasyonlarda kullanılmadığını doğrulayacak bağımsız denetimin bulunmamasına ilişkin endişeler artıyor




YDH- İsrail gazetesi Yediot Aharonoth'un aktardığına göre, Wall Street Journal, 7 Ekim'deki Hamas saldırılarının ardından Demokrat milletvekilleri ve insan hakları gruplarının gizli bir mutabakat yoluyla İsrail ile istihbarat paylaşımının genişletilmesine ilişkin soruşturmalar aldığını bildirdi. 

ABD, İsrail ile paylaşılan ve Gazze'de sivil ölümlerine neden olan istihbarattan endişe duyuyor. Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarının ardından gizli bir mutabakat, istihbarat işbirliğini genişletti. Wall Street Journal'a göre Demokrat milletvekilleri ve insan hakları grupları bunu sorguluyor.

Endişeler arasında, ABD tarafından sağlanan istihbaratın hava saldırılarında ve sivillerin öldürüldüğü veya altyapının zarar gördüğü diğer operasyonlarda kullanılmadığını doğrulayacak bağımsız denetimin çok az olması yer alıyor.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi üyesi Demokrat Temsilci Jason Crow WSJ'ye şöyle konuştu: "Benim endişe duyduğum şey, istihbarat paylaşımımızın değerlerimiz ve ulusal güvenlik çıkarlarımızla tutarlı olmasını sağlamaktır."

Üst düzey bir İsrail askeri figürü ve ABD istihbarat yetkilileriyle ayrı ayrı görüştüğünü ve iki tarafın sivil ölü sayısına ilişkin açıklamalarında "oldukça büyük tutarsızlıklar" olduğunu söyledi.

WSJ'nin ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, İsrail ile istihbarat paylaşımı, Beyaz Saray'ın 7 Ekim Hamas katliamından kısa bir süre sonra yayınladığı ve birkaç gün sonra değiştirilen gizli bir muhtıra kapsamında yürütülüyor. Aynı sıralarda ABD, son yıllarda İsrail istihbaratına güvendiği için Gazze'ye ilişkin istihbarat koleksiyonunu da artırmıştı.

Konuya aşina kaynaklara göre, savaşın başlangıcında ABD istihbarat topluluğu İsrailli mevkidaşlarıyla istihbarat paylaşımına ilişkin yönergeler oluşturdu, ancak sonuçta herhangi bir ihlalin olup olmadığına karar verenler üst düzey Beyaz Saray yetkilileriydi.

ABD istihbarat teşkilatları, savaşa katılan her iki tarafın da "silahlı çatışma yasalarını" potansiyel olarak ihlal ettiğine dair bilgi topluyor. Bu veriler, çatışmayla bağlantılı belirli olayları ve kalıpları ayrıntılarıyla anlatan "Gazze Krizi Potansiyel Yanlış Eylemler Özeti" adlı iki haftada bir hazırlanan bir raporda derleniyor.

WSJ'nin haberine göre, Amerikan casus teşkilatlarının İsrail'e sağladığı yardım, öncelikle Hamas'ın askeri şubesi liderlerinin tespit edilmesine, terörist grup tarafından tutulan rehinelerin yerinin tespit edilmesine ve İsrail sınırlarının izlenmesine odaklanıyor.

ABD, Gazze'deki gözetleme dronları tarafından çekilen gerçek zamanlı video görüntüleri de dahil olmak üzere "ham istihbarat" olarak bilinen bilgileri İsrail güvenlik güçleriyle paylaşıyor.

Gazete, ABD'nin, İsrail'in Gazze'deki askeri harekâtında kara veya hava saldırısı operasyonlarına yönelik özel olarak hazırlanmış istihbaratı paylaşmadığını da ekliyor.

Yetkili, ''İstihbarat paylaşımımız rehineleri kurtarma çabalarına ve İsrail'in gelecekteki işgallerini önlemeye odaklanıyor.'' diye açıklıyor.

Bir yönetim yetkilisi WSJ'ye verdiği demeçte, buna işe alımların veya sınıra yakın hareketlerin izlenmesi de dahildir." dedi.

Son olarak, Gizli Ekim muhtıraını bilen ABD'li yetkililer, İsrail'in ABD istihbaratının kabul edilemez sivil kayıplara veya sivil altyapıya zarar verecek şekillerde kullanılmamasını sağlaması gerektiğini söyledi.