İsrail Askeri İstihbarat şefi istifa etti

img
İsrail Askeri İstihbarat şefi istifa etti YDH

Amit Saar, ‘Aman'ın Araştırma Bölümü başkanlığı görevinden "kişisel sebepleri" gerekçe göstererek istifa etti.




YDH- İsrail gazetesi Israel Hayom'un bildirdiğine göre, Askeri İstihbarat Dairesi (Aman) Araştırma Bölümü Başkanı Tuğgeneral Amit Saar, “kişisel nedenlerini” gerekçe göstererek istifa mektubunu resmen teslim etti.

İsrail medyasına göre, Saar erken istifasına gerekçe olarak kanser hastalığını gösterdi.

Tuğgeneral Saar'ın kararını İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve Aman Başkanı Aharon Haliva ile görüştükten sonra birkaç gün içinde resmen istifa etmesi bekleniyor.

İsrail basınına göre, İsrail ordusu yerine daimi bir atama yapmayacak, bunun yerine geçici bir şef atayacak.

Saar’ın, İsrail ordusu içindeki subayların yerlerini değiştirdiği ve terfi ettirdiği için siyasi komuta kademesinin tepkisiyle karşılaştığı belirtildi.

Araştırma Bölümü başkanı Ekim 2020'den bu yana bu görevde bulunuyordu; ancak üçüncü yılının başlangıcı İsrail istihbaratının ve ordusunun tartışmasız en büyük "felaketi" ile sonuçlandı.

İsrailli yetkililer 7 Ekim 2023 olaylarının önlenememesinin suçunun büyük kısmını istihbarat yetkililerine yüklediler.

Saar'ın kendisi daha önce, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı sona erdiğinde görevlerini bırakmaya hazır olduğunu ifade etmişti. Yetkililer bildirilen bu istifa düşüncesinin, süreci hızlandırdığını söylediler.

Israel Hayom, Saar'ın Hamas'ın Gazze'deki işleri konusunda uzmanlaşmış bir "Filistin arenası" uzmanı olarak kabul edildiğini ve bölümünün, durum değerlendirmesinin ciddiyetine işaret ettiğini söylüyor.

İsrail Askeri İstihbarat Dairesi’nde en az iki kişi daha görevlerini bıraktı. Bunlardan biri, astı olan bir subayla ilişkisi olduğu iddiasıyla görevden alınan Albay A, diğeri ise görevine son verilmesini isteyen bir yarbay.

Her iki subayın da Filistin Direnişi'nin başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu'ndan en çok etkilenen grup olan ‘Aman’ın Güney Komutanlığı'nda görev yaptığı belirtildi.