İran'ın misillemesinden korkan İsrail alarma geçti

img
İran'ın misillemesinden korkan İsrail alarma geçti YDH

İsrail ordusunun, İran'ın, Şam'daki konsolosluğunu hedef alan saldırıya misilleme yapacağından korktuğu için İsrail Hava Kuvvetleri’ne yedek asker alacağı bildirildi.




YDH- İsrail Kanal 13 'ün bildirdiğine göre, İsrail güçleri, Suriye'nin başkenti Şam'daki konsolosluğuna düzenlenen saldırı nedeniyle İran'ın misillemesinden korktukları için Hava Kuvvetleri'e yedek asker alacaklarını duyurdu.

İsrail medyasına göre, bir İsrail ordu sözcüsü güvenlik değerlendirmesinin ardından, "Hava Savunma oluşumları, yedeklerin işe alınması da dahil olmak üzere güçlendirilecek" dedi.

Sözcü, saldırının ardından İsrail'de alarm durumunun “zirveye ulaştığını” söyledi.

İsrail medyası, Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlenen terör saldırısının ardından İsrail rejiminin bölgede kapsamlı bir savaşa girme korkusunun arttığını vurguladı.

İsrail Kanal 13, İsrail'in İran ile açık bir çatışmaya, Gazze'de bir savaşa ve Lübnan'da çok önemli bir tırmanışa girdiğini ve İran'ın tehditlerinin ciddiye alınması gerektiğini kaydetti.

Haber kaynağı, güvenlik kaynaklarının İran'ın "her zamankinden daha fazla karşılık vermeye kararlı olduğu" yönündeki değerlendirmelerine atıfta bulunarak, ilk kez İran'dan İsrail'i hedef alan doğrudan bir ateş korkusu olduğunu doğruladı.

İsrailli Kan kanalı da önümüzdeki günlerin "gergin" geçeceği uyarısında bulunarak, "yakın gelecekte bir yanıt" korkusu olduğunu doğruladı.

İsrailli Knesset üyesi ve eski İsrail Güvenlik Bakanı Avigdor Lieberman da İran konsolosluğuna yapılan saldırıyı eleştirerek, bu kararın arkasında kimin olduğunu bilmediğinin altını çizdi ve "Ancak bu kişi İranlıların geri adım atacağını ya da gündemlerini değiştireceklerini düşünüyorsa, bunu yapmayacaklardır" dedi.

Lieberman, "Yanıtlarının ne olacağını, nerede olacağını ya da nasıl gerçekleşeceğini bilmiyoruz ama bugün bir bakan olsaydım, ilk düşüneceğim şey tırmanma olasılığı olurdu" dedi.

"İranlılar pes etmeyecektir. Vazgeçmeyecekler ve kandırılmayacaklar; teyakkuz halinde olmalıyız. İranlıları tanıyoruz," diye ekledi.

Lieberman çarşamba akşamı İsrail radyosu 103fm'e verdiği mülakatta, İsrail Savaş Kabinesi üyelerini sert bir dille eleştirdi. Kabine tarafından üç aydır hiçbir karar alınmadığını söyledi.

Lieberman, ocak ayından bu yana İsrail’in Gazze Şeridi üzerinde operasyonel kontrol sağlaması gerektiğini, ancak gerçekte hâlâ operasyonel kontrolün olmadığını ve kontrolün Hamas'ta olduğunu söyledi.

Savaş kabinesinde şu anda yaşananların siyasi nedenlerle yapılan bir güç mücadelesi olduğunu vurgulayan Lieberman, "Gazze'ye yönelik bir savaş bu şekilde yürütülemez" dedi.

 

 



Makaleler

Güncel