Biden: İsrail gereken çabayı göstermiyor

img
Biden: İsrail gereken çabayı göstermiyor YDH

ABD Başkanı Biden, Siyonist rejimin soykırım harekatını sürdürdüğü Gazze'de öldürülen insani yardım görevlileri konusunda İsrail'in gereken çabayı göstermediğini söyledi.




YDH - ABD Başkanı Joe Biden, İsrail güçleri tarafından düzenlenen ve insani yardım kuruluşu World Central Kitchen'ın (WCK) yedi temsilcisinin ölümüne neden olan saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

Biden, Siyonist rejimin Gazze Şeridi'nde insani yardımların ulaştırılması ve dağıtımında görev alan yardım çalışanlarının güvenliğini sağlamak için yeterince çaba göstermediğini söyledi.

Beyaz Saray sözcülüğü tarafından yayımlanan açıklamasında Biden, "Gazze'de insani yardım dağıtımının bu kadar zor olmasının temel nedenlerinden biri, İsrail'in sivillere yardım etmek için umutsuzca ihtiyaç duyulan yardımları ulaştırmaya çalışan yardım görevlilerini korumak için yeterince çaba göstermemiş olmasıdır," dedi.

İsrail'i, saldırı konusunda ivedilikle bir soruşturma yürütmeye ve bulguları kamuoyuyla paylaşmaya çağıran Biden, "Soruşturma hızlı olmalı, (sorumluları) adalete teslim etmeli ve sonuçlar kamuoyuna açıklanmalıdır," ifadesini kullandı.

Biden, ABD'nin bölgeye insani yardım ulaştırılmasını kolaylaştırmak için 'İsrail'e baskı yapmaya devam edeceğini', ayrıca Gazze Şeridi'nde derhal ateşkes sağlanması ve kalan esirlerin serbest bırakılması için de baskı yapacağını da sözlerine ekledi.

Salı günü, çeşitli doğal afetlerin mağdurlarına ücretsiz yemek sağlayan World Central Kitchen, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Bala'nın güneyinde araçlarının hedef alınması sonucu yedi temsilcisinin öldüğü haberini aldı.

Aynı gün Siyonist rejim, WCK'ya personelinin ölümü dolayısıyla başsağlığı diledi ve olayın koşullarına ilişkin kapsamlı bir soruşturma yürütme sözü verdi.

Refugees International'ın başkanı ve Obama döneminde ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (Usaid) eski yetkililerinden Jeremy Konyndyk ise Biden yönetiminin İsrail'e yaptırım uygulama konusundaki isteksizliğinin Netanyahu ve hükümetine Başkan'ın kamuoyuna yaptığı açıklamaları dinlemelerine gerek olmadığı mesajını verdiğini belirtti.

Washington Post gazetesine demeç veren Konyndyk, "İsrail'e söyledikleri şey, bunun sadece bir retorik olduğu. Bu endişeler tamamen retorik. Onlar aksini gösterene kadar bunlar sadece bir iletişim aracı," diye konuştu.

Yetkili, "Netanyahu bu konuya böyle yaklaşıyor. Bunu güvenle görmezden gelebileceği bir şey olarak değerlendiriyor, zira altı aylık veriler, kendisinin ve İsrail ordusunun Başkan'ın söylediklerini görmezden gelebileceklerini gösteriyor," değerlendirmesini yaptı.