Yemen, Danimarka savunma şefini görevinden etti

img
Yemen, Danimarka savunma şefini görevinden etti YDH

Danimarka savunma bakanı, Danimarka'nın Kızıldeniz'deki fırkateyninde yaşanan kritik sorunların üst makamlara bildirilmemesi üzerine görevden alındı.




YDH- El-Meyadin’in bildirdiğine göre, Danimarka, daha önce Kızıldeniz'e gönderdiği bir fırkateyndeki hava savunma sistemlerinde büyük hatalar tespit edilmesinin ardından Savunma Şefi Flemming Lentfer'i görevden aldı.

Lentfer, çarşamba gecesi Danimarka Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen'e ‘Iver Huitfeldt’ gemisinin Kızıldeniz'de Yemen Silahlı Kuvvetleri tarafından başlatıldığı iddia edilen bir insansız hava aracı saldırısı sırasında füze ve radar sistemlerinden birinde 30 dakika süren bir arıza meydana geldiğini rapor edemediği için görevden alındı.

Danimarkalı yetkililerin firkateyni görevinden geri çağırmasına neden olan arızanın, sorunun ciddi olduğunu gösterdiği bildirildi.

"Savunma şefine olan güvenimi kaybettim" diyen Poulsen’in, “Şaşırtıcı bir şekilde, olayı astlarından herhangi biri yerine, uzman bir askeri kuruluştan öğrendiğini” söylediği kaydedildi.

Poulsen, "Danimarka'nın savunma güçlerinde tarihi ve gerekli bir güçlendirmeyle karşı karşıyayız. Bu, teşkilatımıza ve siyasi düzeyde askeri tavsiyelere büyük talepler getiriyor" dedi.

Olfi, Savunma Bakanı'na Filonun Çöküş Haberini Verdi

Haberi savunma bakanına duyuran Danimarka haber sitesi Olfi , fırkateynin Komutan Sune Lund tarafından komuta edildiğini ve Lund'un, geminin aktif radarı ve C-Flex savaş yönetim sistemiyle ilgili bir sorundan şikâyetçi olduğunu açıkladı.

Sistemlerdeki açıklanamayan arızaların, fırkateynin RIM-162 Geliştirilmiş SeaSparrow [Evolved SeaSparrow Missile/ESSM]  füzelerini fırlatmasını engelleyecek kadar ciddi olduğu belirtildi. Danimarka fırkateyninin 76 mm'lik toplarının da Kızıldeniz'de görev yaptığı sırada birkaç kez arızalı olduğu rapor edilmişti.

Medyada yer alan haberler, komutanın mesajının başka yönlerini de ortaya koyduğu kaydedildi. Bu mesajda komutanın, ekipman sorunlarının "yıllardır" bilindiğini, ancak bunları ele almak için çok az şey yapıldığını belirtiği belirtildi.

Uzmanlar, Batılı füze sistemlerinin Kızıldeniz'de karşılaştığı bir dizi aksilik, Batılı silahlı kuvvetlerin Rusya ile karşı karşıya gelmek gibi daha geniş çaplı çatışmalara girmeye hazır olup olmadıkları sorusunu gündeme getirdiğini söylüyorlar.

Yaşanan sorunlardan sonuncusu, Alman Hessen fırkateyninin Kızıldeniz'de müttefik bir Amerikan MQ-9 insansız hava aracına iki hava savunma füzesi ateşlediği, ancak her iki füzenin de hedeflerine ulaşamadığı bir olaydı.

Yetkililer, Batı'nın siyasi komuta kademesinin özellikle Avrupa'da tırmandırdığı gerilimin, tüm savunma sektörlerini etkilediğinin altını çiziyorlar.

Danimarka’nın muhalefetteki Liberal İttifak partisinin savunma sözcüsü Carsten Bach’ın, "Derin bir şekilde sarsıldım. Bakanlık ile Savunma Komutanlığı arasında açık savaşa benzer bir şey var" dediği bildirildi.