İsrail'in Lübnan sınırındaki yerleşimcilerin korkuları, Hizbullah'ın operasyonlarını yoğunlaştırması nedeniyle derinleşiyor.
YDH - Lübnan sınırındaki Kiryat Şimona yerleşiminin belediye başkanı Avihay Stern, yaptığı açıklamada, İsrailli yerleşimcilerin kuzey yerleşimlerine dönmediği her günün rejimin savaşı çoktan kaybettiği anlamına geldiğini söyledi.
Kamu yayın kuruluşu KAN'a mülakat veren Stern, kuzey yerleşimlerindeki durumun 'altı aydır değişmediğini' belirterek, "Tarih bize Hizbullah'ın bizi vurmak istediğinde Tel Aviv'i değil, özellikle kuzeyi hedef aldığını öğretti," ifadesini kullandı.
İşgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki gerçekliği anlatan Stern, "Daha önceki savaşlarda görmediğimiz bir ateş oranı, yaralanmalar ve silah türlerine şahit oluyoruz," diye konuştu.
Belediye Başkanı, "Hizbullah'ın operasyonlarındaki amacı yıkım ve korku tohumları ekmektir, biz kurban statüsünü kaybederken olan da budur ve bu endişe verici bir konudur," yorumuu yaptı.
Stern, mart ayının sonunda da Siyonist rejimin Lübnan cephesinde sıkışmış durumda olduğuna işaret ederek, "Lübnan'dan 30 roket fırlatılırken sirenler 5 kez çaldı ve bunların çoğu Kiryat Şimona'ya ulaşarak evleri, fabrikaları ve arabaları doğrudan vurdu," demişti.
Yetkili, "Onlarca roketli saldırıya uğradık ve burada bir dakika bile durmak tehlikeli, bu yüzden ordudan Kiryat Şimona'yı zorla kapatmasını istedim," diyerek oradaki İsrailli yerleşimcileri, henüz saldırıların bitmediği konusunda uyararak sığınak aramaya çağırmıştı.
Buna ek olarak Kanal 12, geçen gün 'Kiryat Şimona'nın çok fazla maddi hasar nedeniyle zor bir sabah geçirdiğini' itiraf etti ve füzelerin, Lübnan'dan yerleşime doğru yedi farklı turda fırlatıldığını açıkladı.
Söz konusu saldırı, İsrail'in Heberiyye'deki Lübnan Yardım Derneği binasını hedef alarak 7 sağlık görevlisini öldürmesinin ardından gelmişti.
'İsrail, kuzey cephesinde üstünlüğü Hizbullah'a kaptırdı'
Diğer yandan Kanal 13'e konuşan yedek albay Kobi Marom, işgal rejiminin 'kuzeyde üstünlüğü kaybettiğini' ifade ederek Tel Aviv makamlarının söz konusu cephede stratejik bir sorun ve uzun bir yıpratma savaşıyla karşı karşıya olduklarına dikakt çekti.
Marom, "Kuzeyde yaşayan biri olarak kabinenin kuzeyi kaybettiğine inanıyorum. Burada stratejik bir sorun ve aylardır devam eden, görünürde hiçbir çözümü olmayan bir yıpratma savaşı var," diye konuştu.
Ayrıca Marom, "Hükümetin aldığı siyasi tedbirlerin ve İsrail ordusunun ateş açmasının, evlerinden olan 70 bin kişiyi geri getirecek koşulları sağlamadığına inanıyorum," yorumunu yaparak 'kabinenin kuzeyle ilgilenmediğini ve Hizbullah tehdidini ortadan kaldırma hedefinde nihai bir karar almakta geciktiğini' belirtti.
İşgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki İsrailli yerleşimcilerin endişeleri, Hizbullah'ın 6 ayı aşkın bir süredir yürüttüğü askeri operasyonlar ve direnişle siyasi bir çözüm ve geri dönüş konusunda herhangi bir umut olmaması nedeniyle artıyor.