Sudan’ın batısındaki el-Faşir kentinde, Hızlı Destek Kuvvetleri’nin kontrolü ele geçirmesinin ardından sivillere yönelik toplu infaz ve etnik temizlik iddiaları gündeme geldi. Washington Post’un uydu görüntüleri, tanık anlatımları ve fotoğraflarla desteklediği habere göre, kentte yüzlerce kişinin öldürüldüğü, hastanelerdeki yaralıların dahi infaz edildiği bildiriliyor.
YDH- Washington Post gazetesi, yayımladığı haberinde, Sudan’ın batısındaki el-Faşir kentinin ele geçirilmesinin ardından Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) bölgede bir “öldürme kampanyası” yürüttüğünü ortaya koydu.
Gazete, bu iddiaları destekleyen uydu görüntüleri, fotoğraflar ve görgü tanıklarının ifadelerine yer verdi.
Haberde, analiz edilen uydu görüntülerinde askeri araçların, cesetlerin ve havadan dahi görülebilecek büyüklükteki kan lekelerinin yakınında bulunduğu belirtildi.

Bölgedeki bir yardım görevlisi, gazeteye yaptığı açıklamada, “Faşir’de yüzlerce, hatta binlerce sivilin etnik gerekçelerle hedef alınıp öldürüldüğüne dair raporlar alıyoruz” dedi.
Aynı görevli, “Erkekler ve gençlerin ailelerinden koparılarak işkenceye uğradıkları ya da öldürüldüklerine dair çok sayıda anlatım ulaştı” ifadelerini kullandı.
Bu gelişme, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen Hızlı Destek Kuvvetleri’nin, aylar süren kuşatmanın ardından el-Faşir’i ele geçirmesinden yalnızca bir gün sonra yaşandı.
Son 24 saat içinde kentte yaşanan vahşete ilişkin tanıklıklar ve raporlar ardı ardına gelmeye başladı.
Faşir Direniş Komiteleri Koordinasyonu da bugün yaptığı açıklamada, Hızlı Destek güçlerinin Faşir Üniversitesi’ndeki Suudi Hastanesi’nde tedavi gören tüm yaralıları infaz ettiğini duyurdu.