İsrail basını: Biden yönetimi 'eldivenlerini çıkardı'

img
İsrail basını: Biden yönetimi 'eldivenlerini çıkardı' YDH

İsrail heyeti Kahire'ye ulaştı; ABD, Hamas ile takas anlaşmasını tamamlaması için Netanyahu'ya baskı yapıyor. İsrail basınına konuşan üst düzey bir yetkili ise 'ABD eldivenleri çıkardı' dedi.




YDH - Yediot Ahronot gazetesine konuşan kaynaklara göre heyetler Kahire'ye ulaşırken ABD Başkanı Joe Biden yönetimi 'eldivenlerini çıkardı' ve çözüm konusunda ısrarcı.

Bununla beraber Siyonist rejimin savaş kabinesi, ABD Başkanı Joe Biden'ın talebi doğrultusunda İsrail heyetinin görev alanını önemli ölçüde genişletti.

Pazar akşamı Hamas, heyetinin Mısır istihbarat şefi Abbas Kamil ile görüşmek üzere Kahire'ye vardığını duyurdu.

Bu görüşmenin amacı savaşın tamamen durdurulmasını, işgal kuvvetlerinin geri çekilmesini, yerlerinden edilenlerin evlerine dönmesini, Gazze Şeridi'nin yeniden inşasını ve esir takasını sağlayacak bir anlaşmaya varmaktı.

Görüşmelere aşina kaynaklar, "CIA Başkanının bir plan sunması bekleniyor. ABD bu olayın vaftiz babası, öncüsü ve esir takası anlaşması ve ateşkesten daha azına razı değil. ABD'nin Hamas'a baskı ve tehdit uygulaması konusunda Katar ve Mısır üzerinde yoğun baskısı söz konusu," dedi.
 
Kaynaklar ayrıca Amerikalıların ilgili tüm tarafların uyguladığı oyalama taktiklerinden bıktıklarını ve bir anlaşmanın gerçekleştiğini görmek istediklerini belirtti.

Bu, Amerikalıların İsrail'le normalleşme konusunda Suudi Arabistan'la yaptıkları görüşmelerle geniş ölçekli planın parçası olarak öne çıkıyor.

Washington'da arzu edilen normalleşmenin bir ateşkes ve anlaşmayla sonuçlanması. Amerikalıların Başkan Biden'ın yaklaşan başkanlık kampanyası nedeniyle zamanı daralıyor.

Stratejik planlarının bir diğer parçası da Lübnan'da yapılacak bir düzenleme.

Kaynaklar, "Amerikalılar kuzeyde yaşananlardan endişe duyuyor ve Şam'da Devrim Muhafızlarına düzenlenen ve İsrail'e atfedilen suikasta İran'ın misilleme yapmasının bölgedeki durumu tırmandırmasından korkuyor," ifadelerini kullandı.

Mısır basınında yer alan haberlere göre, üst düzey bir Mısırlı yetkili dün gece yaptığı açıklamada 'Kahire'deki görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini ve tüm taraflar arasında ana konularda anlaşma sağlandığını' duyurdu.

Haberde ayrıca Hamas ve Katar heyetlerinin Mısır'dan ayrıldığı, ancak anlaşma şartlarını tamamlamak üzere iki gün içinde geri dönmeyi planladıkları kaydedildi.

İsrail ve Amerikan heyetleri de önümüzdeki saatlerde Kahire'den ayrılacak ve taraflar arasındaki istişare görüşmeleri önümüzdeki iki gün içinde yeniden başlayacak.

Buna karşın İsrailli kaynaklar şunları söyledi: "Ufukta hala bir anlaşma görmüyoruz. Aradaki mesafe hala büyük ve şu ana kadar dramatik bir şey olmadı."

Üst düzey bir İsrailli yetkili de "Sabırlı olmak gerekiyor; potansiyel var ama henüz o noktada değiliz," diye ekledi.

Daha önce de belirtildiği üzere, kabine Kahire'ye giden müzakere heyetine verilen yetkinin genişletilmesini onayladı.

İsrailli bir kaynak; Mossad Şefi Barnea, CIA Şefi William Burns, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman bin Casim es-Sani ve Mısır İstihbarat Şefi Kamil'in katılacağı toplantı öncesinde heyetin 'önemli bir yetki' aldığını açıkladı.

Savaş kabinesi yeni bir arabuluculuk önerisi bekliyor. İsrail heyeti, Filistin direnişiyle hangi koşullar altında bir anlaşmaya varılabileceğini incelemek ve ardından bunu onay ya da ret için savaş kabinesine sunmakla görevlendirildi.