İsrail basını: Gazze'den çekilme, akıllıca bir taktik

img
İsrail basını: Gazze'den çekilme, akıllıca bir taktik YDH

İsrail birliklerinin Han Yunus'tan çekilmesini yorumlayan Yediot Ahronot gazetesi, "Askerler sahada statik hedefler olarak kalmak yerine, mültecilerin Refah'tan ayrılmasına da izin vererek daha dinamik bir duruş benimseyecek" diye yazdı.




YDH - Siyonist rejim ordusuna bağlı 98. Tümen'in Gazze Şeridi'nden çekilmesi İsrail'in Yediot Ahronot gazetesi tarafından 'akıllıca bir hamle' olarak değerlendirildi.

Dün Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby de bunun 'toparlanma amaçlı' olduğuna işaret etmişti.

Gazetede yer alan Ron Ben Yishai imzalı makalede, "Söz konusu adım, hızlı saldırılar ve hızlı yer değiştirmelerden oluşan bir strateji uygulayarak buradaki manevraların devam etmesine izin vermeyi amaçlıyor. Bu, bir ay önce Şifa Hastanesi'ne sürpriz bir baskın düzenlemeden önce kuzeyden çekildiği görüntüsünü veren 162. Tümen'in taktiklerini yansıtıyor," ifadelerine yer verildi.

Benzer yaklaşımların Gazze'nin diğer bölgeleri için de planlandığı belirtilen makalede, "Detayları mümkün değil ama 98. Tümen'in Han Yunus'tan çıkışı kısmen Hamas üyelerini hazırlıksız yakalayacak beklenmedik, istihbarat güdümlü saldırılar için fırsat yaratmak üzere tasarlandı. Bu taktik, kısa süre önce Gazze'deki bir hastanede başarılı olmuştu," değerlendirmesi yapıldı.

98. Tümen birliklerinin Han Yunus'tan çekilmesinin, birliklerin Refah da dahil olmak üzere herhangi bir hedef noktasından bir saatten daha az bir mesafeye yerleştiği anlamına geldiği vurgusu yapılan makalede, "Şu anda Han Yunus'ta aktif olan tüm istihbarat, hava ve kara ateş kaynaklarının yerinde kalacağını ve kesintisiz istihbarat ve operasyonel faaliyetlere izin vereceğini belirtmek önemli," denildi.

Kararın işgal kuvvetlerinin mevcut operasyonel ve istihbarat kazanımlarının durağanlaştığı yönündeki değerlendirmesine işaret ettiği belirtilen makalede, "Yeni bir stratejiye geçiş iki önemli avantaj sunuyor: Birincisi, statik pozisyonlardan kaçınarak kuvvetlerin terörist saldırılara karşı savunmasızlığını azaltıyor ve ikincisi, mevcut herhangi bir yere bir saatten kısa sürede ulaşmalarını sağlıyor," diye kaydedildi.

Makalede, bunun Filistin direnişinin yeraltı roketatarlarını harekete geçirmesi ya da tünel ağlarının bir bölümünü yeniden kurma çabaları gibi bir dizi riski de beraberinde getirdiği ve İsrail tarafı bu risklerin farkında.

Hamas'ın İsrail ordusunun stratejilerini net bir şekilde anlamış durumda olduğuna dikkat çekilen makalede, şu ifadelere yer verildi:

"Gazze'deki manevralar farklı yollarla da olsa devam ediyor. Han Yunus'taki 98. Tümen kuvvetlerinin tahliyesi çatışmanın bir sonraki aşamasının önünü açarken Sinvar'ın esir takası pazarlığı yapması için yeni teşvikler yaratılmasını da hızlandırıyor. İsrail ordusunun her yere hızla girebileceğini anlayan Hamas'ın hareketleri kısıtlanır ve risk almadan bölgede askeri ve sivil otoritesini yeniden kurması engellenir. Bu arada ordunun Gazze'deki yoğun çatışmaları durdurması için gereken aciliyet de azalıyor."