Ben-Gvir İsrail'i maskara etti

img
Ben-Gvir İsrail'i maskara etti YDH

İsrail'in Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in bugün İran'da olmayan bir saldırıyı üstlenmesi, İsrail kamuoyunda bile tepki gördü.




YDH- Dubai merkezli el-Arabiye'ye göre, İsrail'in aşırı muhafazakâr Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, bugün İsfahan kentinde İran hava savunmasının şüpheli gördüğü 3 küçük drona ateş açmasını "Cuma günü İran'ı sarsan patlamalar" diye niteleyerek bundan İsrail'in sorumlu olduğunu ima etti.

İsraili bakanın olmayan bir saldırıyı üstlenmesi, İsrail kamuoyunda "İsrail'in İran'a yönelik yaklaşımını zayıflattığı" gerekçesiyle yoğun tepkiyle karşılaştı.

İsrailli ana muhalefet partisi lideri Yair lapid "Ben Gvir tek kelimelik affedilmez bir tweetle İsrail'i Tahran'dan Washington'a kadar küçümsemeyi ve utandırmayı başardı." dedi. 

İran devlet medyası İsfahan'da hava savunmasının aktif olmasından kaynaklanan patlamalar olduğunu bildirirken, Amerikan medyasının bir bölümü Amerikalı yetkililere dayanarak İsrail'in ezeli düşmanı İran'a misilleme saldırıları düzenlediğini bildirdi.

AFP'nin ulaştığı İsrail ordusu ya da hükümeti patlamalarla ilgili yorum yapmadı.

Başbakan Benjamin Netanyahu'nun koalisyonunun bir parçası olan Ben-Gvir, İbranice argoda güçsüz anlamına gelen X'in üzerine "Korkuluk!" yazdı.

Bu, patlamalardan İsrail'in sorumlu olabileceğini ancak tepkisinin yeterince güçlü olmadığını ima ediyordu.

Bakanın bu yorumu sosyal medyada ve televizyon kanallarında tepkilere yol açtı.

Muhalefet lideri Yair Lapid eski adı Twitter olan X'te "Daha önce hiçbir bakan ülkenin güvenliğine, imajına ve uluslararası statüsüne bu kadar ağır bir zarar vermemişti" diye yazdı.

Lapid, "Ben Gvir tek kelimelik affedilmez bir tweetle İsrail'i Tahran'dan Washington'a kadar küçümsemeyi ve utandırmayı başardı." diye ekledi. 

Bir akademisyen ve jeopolitik üzerine bir podcast'in sunucusu olan Shaiel Ben-Ephraim, Ben-Gvir'in "İsrail operasyonunu doğruladığını ve onunla alay ettiğini" söyledi.

"Bunu yaparak İsrail'in caydırıcılık gücünü zayıflatıyor. Bir bakan için mutlak bir rezalet" diye yazdı.

Cuma günü daha sonra İran'ın Tasnim haber ajansı Ben-Gvir'in paylaşımını retweetledi.

Ancak Netanyahu'nun Likud partisinden milletvekili Tally Gotliv İran'daki gelişmeleri alkışladı.

X'te "Gurur verici bir sabah" diye yazdı.

Aynı zamanda İsrail parlamentosunun dış ilişkiler ve güvenlik komitesi üyesi olan Gotliv, "İsrail güçlü ve kuvvetli bir ülkedir" diye ekledi.

İsrail daha önce, İran'ın 1 Nisan'da Suriye'deki konsolosluk ek binasını yerle bir eden ve Tahran'ın düşmanını suçladığı ölümcül saldırıya misilleme olarak yaklaşık bir hafta önce İsrail'e yüzlerce füze ve insansız hava aracı ateşlemesinin ardından karşılık vereceği uyarısında bulunmuştu.

Gazze savaşının bölgede büyük bir yayılma yaratacağı korkusu o zamandan beri artmış durumda.



Makaleler

Güncel